Quantcast

Po CS Filmu se připravuje další satelitní a kabelový kanál

| Tisk

logoNa oficiální pražské prezentaci byl představen nový filmový kanál CS Film, který je určen hlavně pro klienty kabelového operátora Karneval.

Program nabízí pouze české a slovenské filmy. „Tento jedinečný televizní program vychází z vysoké obliby českých a slovenských filmů. Jeho cílem je rovněž zvýšit zájem o programovou nabídku kabelové televize. CS Film chystá pro diváky řadu novinek a tematicky zaměřených filmových bloků. Diváci se mohou například těšit na pondělky se slovenskou filmovou tvorbou, páteční program bude laděn v komediálním duchu a soboty budou vyhrazeny pro česko-slovenské krimi filmy,“ říká Leoš Pohl, jeden ze dvou jednatelů Československé filmové společnosti, s.r.o.

Na projektu pracujeme více jak dva roky, naše společnost byla však založena vloni na jaře. Dokonce jsme chtěli s CS Filmem na český a slovenský televizní trh vstoupit již v roce 2004, ale byl větší zájem spustit parlamentní televizi 24.cz, takže jsem se tomuto projektu více věnoval (Pohl působil mj. ve společnosti Kabel Plus, nyní v Czech Digital Group a formálně v Region Media, provozuje 24.cz – pozn.aut.). Dnes se ale soustřeďuji hlavně na CS Film a pracuji na tvorbě dalšího televizního kabelového programu. O tom je ale předčasné více hovořit,“ prozrazuje serveru parabola.cz Pohl.

CS Film je přesvědčen, že jejich program bude nabízet kvalitní televizní zábavu s odkazem na úspěch tuzemské filmové tvorby. Cílem programu CS Film je také postupně napomáhat zrodu nových filmových a televizních projektů, a to nejen v profesionální a školní, ale i amatérské tvorbě. „Karneval proto všemožně podporuje projekt CS Film a sám začal s realizací kampaně na podporu tohoto ojedinělého kanálu. Na více než 200 místech po celé České republice se objevily promo plakáty a podpora bude pokračovat také v rádiu a informačních kanálech Karnevalu,“ říká Dušan Jelínek, obchodní a marketingový ředitel Karneval Media.

Současná struktura vysílacího schématu se opírá o šest denních celovečerních filmů vysílaných vždy od začátku sudé hodiny, tj. ve 12.00, 14.00, 16.00, 18.00, 20.00, 22.00 hodin. Mezi filmy je prostor pro filmovou publicistiku. CS Film vysílá v čase 12 – 24 hodin. „Naším cílem je nabídnout 186 titulů každý měsíc. Aby se nám to podařilo, navázali jsme spolupráci se společností Ateliéry Bonton Zlín, která je zároveň našim nejvýznamnějším partnerem, neboť zastupuje Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie a Slovenský filmový ústav ve stejné roli. Vrcholí také jednání s českým Národním filmovým archívem a Slovenskou televizí. Probíhají i jednání s Českou televizí,“ informuje server parabola.cz Pohl.

V průběhu času by měl CS Film kooperovat s dalším tzv. herním TV kanálem. „Důvod je jednoduchý. Platíme prostor na 24 hodin, zatímco my využijeme jen jeho polovinu. Zbytek vysílací frekvence tedy může využít jiný produkt a o celkové náklady se podělíme. Divák navíc získá další program. Jakmile se dohodneme na podmínkách, upravíme mírně i primární programové schéma, aby náš partner získal i atraktivnější časy,“ vysvětluje Pohl.

A proč CS Film nevysílá aspoň jeden měsíc zdarma v kabelové síti Karneval či volně na satelitu Eurobird v rámci promo akce, aby si divák mohl udělat obrázek o programu a případně objednat? „Důvodem jsou autorská práva. Naši partneři si to nepřejí i z jednoduchého důvodu. Každý si vybrané filmy může zkopírovat. Navíc nikdo neumožní, aby na satelitu Eurobird byly filmy šířeny i do zahraničí. My navíc jako společnost provozující CS Film bychom autorská práva nezaplatili. Jenom rozjezd malé televize stojí velké peníze… A my musíme vydělávat,“ odpovídá serveru parabola.cz Jan Jurka, druhý z jednatelů Československé filmové společnosti. Jurka má zkušenosti s prodejem a nákupem práv pro televizní, DVD a videotrh, vč. dabingu.



CS Film se rozhodl věnovat i televizní grafice. Autorem znělky je Miloš J. Kohout (podílel se mj. na filmech Mazaný Filip, Kolja, Válka barev, Akumulátor I) a hudební doprovod složil Daniel Fikejz (podílel se mj. na filmech Vekslák, Pension Lola, Přátelé bermudského trojúhelníku, Samorost). Znělka byla vyrobena v grafickém studiu Mirage a výrobcem je společnost PartnershipFilms. CS Film používá Media server systém klasifikovaný jako Networked Content server od společnosti Omneon umožňující automatické odbavování TV programu do vysílání. Systém dodala společnost Visual Connection.

CS Film je distribuován a vysílán prostřednictvím satelitní sítě Czech Link. „Rozhodovali jsme se i mezi Astrou, tato forma však nám přišla výhodnější jak po technické, tak i po ekonomické stránce. Může se to však změnit po vyhlášení veřejné zakázky,“ říká Pohl. Její pozemská stanice je umístěna v areálu České televize na Kavčích horách a využívá satelitního transpondéru družice Eurobird 1 na 28,5 stupni východní délky pronajaté od České televize. TV program je kódován v systému Cryptoworks a je součástí multiplexu Czech Link, který obsahuje další TV a rádio programy. Signál je určen pro sítě kabelové televize v ČR a SR. „CS Film vznikl za významné podpory Karneval Media. Postupně se však snažíme uzavírat smlouvy i s ostatními kabelovými operátory. V jednání je i největší kabelový a satelitní operátor UPC. Ještě před prázdninami chceme CS Film nabídnout i pro individuální satelitní příjem prostřednictvím společnosti Trade and Technology,“ dodává serveru parabola.cz Pohl.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články