Quantcast

Velká fúze ve Francii: Canal Plus a TPS

| Tisk

Ve Francii dojde k fúzi dvou velkých satelitních platforem Canal Plus a TPS (Television par Satellite). Ve čtvrtek informovali zástupci Canal Plus a TPS o podobě sloučení obou paketů. Canal Plus zahrne paket TPS do svých aktivi. V první fázi bude držet 15 procent akcií. Časem Canal Plus převezme všechny podíly konkurenční TPS.

Hodnota akcií Canal+ Group dosahuje 5 mld eur, TPS jen 1 mld eur. Canal+ drží 66 procentní podíl v digitální platformě CanalSat. Zbývající akciemi (34%) disponuje francouzský koncern Lagardere. V konkurenční platformě TPS drží majoritu (66 procent) francouzská komerční TF1, zbývající podíl (34%) vlastní M6.

Podle neoficiálních informací má být proces fúze obou platforem dokončen do poloviny roku 2006. Tímto krokem mají získat TF1 a M6 10 a 5% podíly ve skupině Canal+ Group. Vedle fúze satelitních platforem dojde ke sloučení nabídek TPSL a CanalSat DSL. CanalSat má 3 mln abonentů a TPS 1,65 mln.

Je otázkou, jak na sloučení francouzských platforem zareaguje trh. Není ani jasné, jak odpoví antimonopolní úřady a Evropská komise. Nová digitální platforma bude mít monopol na fotbalové přenosy. Canal+ vlastní práva k přenosům francouzské ligy, což může být pro trh nebezpečné.

Sloučení paketů nepřinesene žádnou cenovou revoluci. Obě dvě francouzské platformy nabízejí pakety s obdobnými cenami. Zatím není jasné, pod jakým názvem odstartuje "nový" paket. Připomeňme, že stávající CanalSat vysílá z evropského satelitního systému Astra na pozici 19,2°E a konkurenční TPS na družicích Hot Bird, tj. na orbitální pozici 13 st. východně.



V minulých letech došlo v Evropě již k několika fúzím. V Polsku byly sloučeny pakety Wizja TV a Cyfra+. V Itálii vznikla platforma Sky Italia z paketů Tele+ a Stream TV. Původně měl být vlastníkem paketu Canal Plus. Úřad v Bruselu to ale nepovolil. V Itálii vlastní satelitní paket News Corporation. Ve Španělsku vznikl balík programů Digital+ z dřívějších konkurentů Canal Satelite Digital a Vía Digital.

podle satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články