Quantcast

3 HDTV kanály v ukrajinské platformě Poverkhnost

| Tisk

První ukrajinská digitální satelitní placená televize Poverkhnost se rozšíří o stanice ve vysokém rozlišení. Ve středu o tom informovaly společnosti Eutelsat Communications a Poverkhnost.

Platforma Poverkhnost, která odstartovala teprve nedávno - 25.listopadu 2005 - bude svým zákazníkům nabízet HDTV kanály společnosti Euro1080. Pro tyto účely si ukrajinský operátor u Eutelsatu pronajal další transpondér, na kterém bude vysílat HDTV kanály HD1, HD2 a HD5. Signál HD kanálů bude uplinkován z Kijeva na Eutelsat W4 (36°E). Příjem programů bude možný nejen na Ukrajině ale i v dalších zemích včetně Ruska, Moldávie, Běloruska a Baltských zemích.

Kromě HD kanálů Euro1080 nabízí nová platforma Poverkhnost vlastní sportovní kanál Sport 1, sportovní kanál ruského státního broadcastera RTR - Planet Sport Ukraine, Real Madrid Channel a World Fashion Channel, nový TV kanál s módou a lifestylovými pořady.

Giuliano Berretta předseda představenstva Eutelsat CEO k tomu uvedl: "Eutelsat těší spolupráce s Poverkhnost na spuštění placené televize na Ukrajině. Tento měsíc je významným momentem v další expanzi ukrajinské platformy v poskytování služeb. HDTV kanály na Ukrajině se budou vysílat ve spolupráci s naším novým partnerem Euro1080. Tyto mezníky dále upevňují pozici našeho satelitu Eutelsat W4, který je unikátním místem pro satelitní vysílání ve východní Evropě."

Gabriel Fehervari, CEO společnosti Euro1080 na to reaguje: "Naše spolupráce se společnostmi Poverkhnost a Eutelsat je důležitým okamžikem pro Euro1080. Studie ukazuje, že trh východní Evropy je velmi příznivý pro HDTV, protože velký počet zobrazovacích jednotek s etiketou HD Ready je prodáno právě v této oblasti. Faktem je, že HD1 a HD2/HD5 se budou vysílat přes satelit Eutelsat W4, čímž se rozšíří oblasti, kde bude možné nově přijímat HDTV kanály Euro1080".



HDTV kanály Euro1080 se budou vysílat v kompresním standardu MPEG-4. Pro příjem bude nutná přístupová karta a set top box s podporou MPEG-4.

Poverkhnost aktuálně používá na satelitu Eutelsat W4 (36°E) dva transpondéry - č.1 (freq. 11,727 GHz, pol. L, SR 27500, FEC 3/4) a č.21 (kmit. 12,111 GHz, pol. L, SR 26500, FEC 3/4).

redakce





Reklama




Vybrané články