Quantcast

V Praze bude další World DAB Forum

| Tisk

Jste první médium, kterému tuto informaci sdělujeme. Čtenáři serveru parabola.cz už od teď vědí, že další World DAB Forum se uskuteční v Praze na konci června 2006. Což samo o sobě vykresluje, jak dobrou pozici má Česká republika v očích světové odborné veřejnosti,“ říká Tomáš Řapek, šéf příbramské firmy Teleko.

Ta provozovala listopadový experiment T-DAB a spolupracuje s Českým rozhlasem. Uchází se o provozování vysílací sítě a navíc pořádala podzimní zasedání World DAB Fora v Praze.

Jak experiment Teleko hodnotí? „Velmi přesně hodnocení za mě učinil Pavel Balíček z Českého rozhlasu na stránkách serveru parabola.cz. Rád bych pouze dodal, že naše aktivity byly velmi oceněny v zahraničí – v digitálně vyspělých zemích i na půdě mezinárodních organizací,“ konstatuje Řapek.

Pro příští rok se společnost Teleko, s.r.o. chystá za zintenzivnění tlaku na české regulátory ve věci zprovoznění již deset let platného Wiesbadenského plánu, který určil pro Českou republiku vysílání v III. TV pásmu na kanálech 12C a 12D. S velkou nadějí očekáváme výsledek správního řízení u Českého telekomunikačního úřadu na udělení individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů pro celoplošnou síť T-DAB u nás,“ dále uvádí.

Řapek dále server parabola.cz informuje: „Zahájili jsme též jednání s velkými retailery spotřební elektotechniky, aby byl český trh zásoben již od začátku digitálního rozhlasového vysílání dostatečným počtem přijímačů a to jak audia, tak i videa (pro systém DMB).

Mimo jiného provádíme průzkum osazení továrních DABovských přijímačů v nově prodávaných vozech všech značek. S našimi výsledky Vás rádi seznámíme. Někteří řidiči možná budou sami potěšeni, že jejich vůz má DAB přijímač instalován, aniž by o tom věděli. Musím podotknout, že tímto zjištěním byli překvapeni i samotní dealeři,“ oznamuje zajímavost Řapek.

Experimenty prováděly i Radiokomunikace. Ty přenášely rádiové programy Frekvence 1, Evropa 2 a Radio Impuls.



Jak jej hodnotí? „Experimentální vysílání bylo povoleno jen krátkodobě u příležitosti World DAB Fóra a bylo již ukončeno. Programová skladba našeho experimentálního vysílání byla sestavena na základě zájmu poskytovatelů obsahu (broadcasterů). Byly ověřovány první zkušenosti s vysíláním T-DAB ve III. TV pásmu, protože dosud probíhalo experimentální vysílání pouze v pásmu L, ověřovány podmínky šíření (pokrytí signálem) a vliv na příjem analogové TV současných vysílačů v III.TV pásmu,“ říká serveru parabola.cz Radek Zeman, mediální zástupce Radiokomunikací.

Podle Zemana vysílání dlouhodobějšího charakteru lze očekávat až po opuštění kanálu 12 analogovým TV vysíláním. „Neboť dochází k vzájemnému rušení. S řádným vysíláním T-DAB většího rozsahu lze uvažovat až po vyřešení náhrady vysílání analogové TV na 12. kanále, resp. po přechodu na nový kmitočtový rastr ve III. TV pásmu (orientačně nejdříve v roce 2007),“ uzavírá pro server parabola.cz mediální zástupce Radiokomunikací.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články