Quantcast

Otázky a odpovědi k zakódování německých FTA stanic

| Tisk

logoZřejmě během příštího roku dojde na nejsledovanějším evropském satelitním systému Astra 19,2°E k zakódování některých doposud nekódovaných TV kanálů. V jednání je zakódování programů největších privátních vysílacích společností RTL Group a ProSiebenSat.1 a dále několika dalších německých stanic.

SES Astra počítá, že některé německé FTA stanice budou v digitálním přenosu zakódovány v roce 2007 nebo 2008. Programy bude dále možné přijímat již jen za měsíční poplatek, který by se měl pohybovat okolo 3 eur. Pro příjem bude nutný set top box s integrovaným dekodérem Nagravision, který vybrala SES Astra, nebo přijímač se slotem (sloty) Common Interface, do kterého se vloží externí modul Nagravision s příslušnou přístupovou kartou.

Německý server Sat+Kabel přinesl odpovědi odpovědi na nejčastější dotazy německých diváků, které zajímá možnost dalšího příjmu německojazyčných kanálů z Astry. Do kdy bude pokračovat analogové vysílání a proč bude digitální vysílání zakódováo? To jsou jen některé otázky, na které je zde i odpověď.

Odpovědi na nejčastější otázky:

· Od kdy budou televizní stanice zakódovány?
V současné době se počítá se zakódováním některých programů v roce 2007, příp. v roce 2008. Pro přechodnou dobu poběží paralelně kódované a nekódované vysílání TV programů.

· Jak dlouho se bude ještě vysílat v analogu a nekódovaně?
Toto rozhodnutí je plně v kompetenci jednotlivých vysílatelů. Očekává se, že bude pokračovat do roku 2010. Očekává se, že analogové signály stanice se budou postupně odpojovat již v roce 2008. K ukončení analogového satelitního vysílání by mělo dojít v roce 2012.

· Jaké budu platit poplatky?
Plánuje se jednorázový poplatek, který by měl být ve výši 10 eur. Měsíční poplatek by se měl pohybovat okolo 3 eur.

· Mám 4 televizory a dekodéry, musím platit za každý přístroj?
Už z principu. Uvažujeme, že budeme nabízet "rodinné předplatné".

· Kolik se bude platit za jednotlivé programy?
Astra jako technický poskytovatel služby neplánuje žádné další polatky. Astra bude požadovat jenom poplatek za přístup k programům, nikoliv za obsah. Proto Free TV zůstanou Free TV. Free TV kanály jsou pak přístupné jen za uvedený paušál. Pokud budou vysílatelé mít zájem, Astra může nabízet i přístup k placeným kanálům. Technicky je to možné. Rozhodnutí v jaké podobě budou broadcasteři nabízet své programy závisí jen na nich.

· Bude mít kódování programů nějaké výhody?
Nabídka programů ze satelitu již dnes obsahuje přes stovku Free TV programů, rozhlasových stanic, placených TV paketů a programů, elektronický programový průvodce (EPG), který bude ještě podstatně rozšířen. Očekává se nasazení interaktivních služeb, VOD (video na požádání) a mnoho dalšího. Navíc umožňuje lepší ochranu děti a mládeže před vysílaným programem.

· Které receivery / dekodéry bude možné v budoucnu použít?
V první řadě budou vhodné set top boxy pro příjem kódovaných programů nabízet výrobci. Ceny nejlevnějších modelů se budou pohybovat pod 100 eur. Řada dnešních set top boxů v domácnostech je již na příjem kódovaných programů připravena. Především to jsou certifikované receivery Premiere a přijímače s rozhraním Common Interface pro vložení externího modulu.

· Mohu můj digitální FTA přijímač použít pro příjem kódovaných programů?
Receiver bez slotů (Common Interface) nebude možné použít.

· Kolik stojí vhodný receiver / dekodér?
Každý set top box vhodný pro příjem kódovaných programů může být jinak vybaven. Podle toho se mění i cena přístroje. Nejlevnější modely lze pořídit za cenu pod 100 eur.

· Které programy budu moci přijímat s dekódovací kartou?
V současnosti se vedou jednání o kódování s největšími vysílacími skupinami ProSiebenSat1 a RTL. Astra zatím nepodepsala kontrakt ohledně kódování s žádným broadcasterem. Pokud jednání s broadcastery budou úspěšná, budou se programy delší dobu šířit paralelně - kódovaně a také volně.

· Budou všechny privátní a veřejnoprávní programy kódovány?
Ne, to je rozhodnutí každého vysílatele. Pokud nebudou souhlasit s kódováním, mohou vysílat nadále volně. Podle prvního vyjádření ARD a ZDF mají veřejnoprávní kanály vysílat volně.

· Bude možné se set top boxem přijímat i Premiere?
Po technické stránce budou nové receivery s Premiere kompatibilní. Prakticky se bude moci divák rozhodnout, zda zvolí přístup k Free TV nebo placené nabídce Premiere.

· Mohu kódované Free TV stanice v budoucnu přijímat také s receiverem Premiere?
Technicky je to možné. Záleží na rozhodnutí Premiere.



· Mohu všechny programy přijímat na mé dovolené např. ve Španělsku?
Jeden z důvodů, proč velcí broadcasteři se zajímají o kódování satelitního signálu je mj. z důvodu vysílacích práv k filmům a sportovním přenosům, které mají pouze na určitý region (např. Německo, Rakousko). V budoucnu bude možný příjem jen s dekódovací kartou.

· Je zajištěna ochrana osobních dat?
Dceřinná firma Astry bude registrovat přístupové karty a osobní data bude chránit před zneužitím.

· Kde mohu získat přístupovou kartu?
Astra/APS založí jednu společnost, kde si budou moci diváci kartu zaregistrovat. Společnost bude vybírat jednorázové poplatky a bude se starat o měsíční paušály.

redakce





Reklama




Vybrané články