Quantcast

V Německu bylo spuštěno T-DMB. V Praze se koná akce World DAB Fora

| Tisk

Aktuální informace. V Praze se tento týden koná akce World DAB Fora. Zároveň začátkem června bylo v Německu zahájeno digitální televizní vysílání v systému T-DMB.

Server parabola.cz o akci informoval už na konci prosince 2005.

V těchto dnech připravuji již dříve avizovanou akci World DAB Fora v Praze na dny 20. - 21.6. 2006,“ informuje Tomáš Řapek ze společnosti Teleko.

Jedná se o jednání výboru Regulatory and Spectrum Committee. Akce je o to významnější, neboť se jedná krátce po přeplánovaní světové konferenci WRC 06, která právě končí v Ženevě.

Příbramská firma Teleko provozovala listopadový experiment T-DAB a spolupracuje s Českým rozhlasem. Uchází se o provozování vysílací sítě a navíc pořádala podzimní zasedání World DAB Fora v Praze.

Tyto naše aktivity byly velmi oceněny v zahraničí – v digitálně vyspělých zemích i na půdě mezinárodních organizací,“ konstatuje Řapek.

Pro letošní rok si Teleko vytkla jasnou strategii: zintenzivnění tlaku na české regulátory ve věci zprovoznění již deset let platného Wiesbadenského plánu, který určil pro Českou republiku vysílání v III. TV pásmu na kanálech 12C a 12D.

Řapek dále server parabola.cz informuje: „Zahájili jsme též jednání s velkými retailery spotřební elektotechniky, aby byl český trh zásoben již od začátku digitálního rozhlasového vysílání dostatečným počtem přijímačů a to jak audia, tak i videa (pro systém DMB).

V Mnichově 7.června 2006 bylo spuštěno už digitální televizní vysílání v systému T-DMB.

Tento projekt, který se nazývá "mi friends", vznikl z iniciativy Bayerische Landesmedienzentrale für neue Medien (BLM).

Evropský projekt "mi friends" se skládá z aliance 75 partnerských projektů z 9 zemí. Komerční provoz DMB byl spuštěn v Mnichově, Stuttgartu, Kolíně a Frankfurtu. Do konce roku bude rozšířen do dalších 10 velkých německých měst.

Mimo Spolkovou republiku Německo bude zprovozněno DMB v dalších evropských městech - budou to projekty DMB Regensburg, DMB Bodensee, DMB Süd Tirol/Transalp.

Zároveň se zahájením provozu v Německu probíhá i zkušební vysílání T-DMB v Londýně.

V rámci provozu DMB jsme v Mnichově naladili 12 televizních programů a 3 tématické rozhlasové - DAB. Přístrojů pro příjem T-DMB vysílání je celá řada, většinou korejské výroby. Ať již to jsou mobilní telefony např. nám známých firem LG nebo Samsung (oba jsou v Německu v prodeji) nebo handheldy, PDA nebo přijímače do auta, autobusu či vlaku,“ říká serveru parabola.cz Tomáš Řapek.

V prodeji jsou také DMB přijímače pro připojení k PC. Např. telefon Samsung SGH-P600 je ve volném prodeji za 599 EUR nebo jako dotovaný za 199 EUR při měsíčním tarifu 9,95 EUR. Veřejnoprávní programy jsou volné, ale většina programů je placena uvedeným tarifem. Při konání MS ve fotbalu 2006 budou všechny programy vysílány volně.

Co je T-DAB

Přechod na nové technologie rozhlasového a televizního vysílání je celosvětový trend, vynucený stále se zvyšující poptávkou po kmitočtových pozicích. Digitální vysílání umožní do stejného kmitočtového rozsahu (kanálu) umístit několikanásobně více přenášených programů při vysoké kvalitě poslechu i v mobilních prostředcích. Úsporou prostoru v kmitočtovém spektru bude umožněno rozšíření programové nabídky.

Přednosti systému dle Teleka:

* kvalitnější zvuk, srovnatelný s poslechem CD
* možnost záznamu do vnitřní paměti přístroje nebo na externí paměťové médium
* jednoduchá volba programu
* možnost doprovodných informací
* rozšíření programové a žánrové nabídky
* možnost sledování TV na mobilních přístrojích - systém DMB
* vynikající příjem i v členitých oblastech, větší dosah
* postačí menší vyzářené výkony vysílačů, čímž dojde k omezení elektromagnetického smogu


* nižší vysílací náklady pro broadcastery

Přechod na zemské digitální rozhlasové vysílání systémem DAB si vyžádá zejména:

* investici do nového přijímače
* úpravy v legislativě
* v počáteční fázi vyřešit místní kolize se stávajícím TV vysíláním na 12. kanálu
* vybudování nové vysílací sítě

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články