Quantcast

Kanály RTL a MTV budou na Astře kódovat

| Tisk

logoJe rozhodnuto. Německé privátní televize RTL a MTV vstupují do nové německé placené televize, která vzniká pod pracovním názvem Dolphin. V praxi to znamená, že dojde k zakódování programů koncernů RTL a MTV Networks. Konkrétně se to týká RTL, RTL II, Super RTL, RTL Shop, Vox, n-tv a Traumpartner TV koncernu RTL a ze sítě MTV Networks programů MTV, Viva, Nick (Nickelodeon) a Comedy Central). K zakódování signálu dojde v první polovině příštího roku.

O vstupu programů RTL a MTV se provozovatelé dohodli s lucemburskou společností SES Astra, provozovatelem satelitních komplexů družic Astra. Uvedené stanice využijí nově vybudovanou infrastrukturu SES Astry, která je připravena k zakódování signálu programů systémem Nagravision. Podobu kontraktu nyní zkoumá německý federální antimonopolní úřad.

SES Astra nabízí na nové infrastrukturu možnost vysílání digitálních programů a programových paketů, interaktivní televizi, elektronický programový průvodce (EPG) a PVR. Dále nabízí příjem více než 200 digitálních televizních a okolo 200 digitálních rozhlasových programů, které jsou v současnosti dostupné ze satelitního systému Astra. Televizní domácnosti, kteří budou chtít využívat novou digitální nabídku (Dolphin) budou muset být vybaveni odpovídajícím zařízením pro příjem digitálních signálů včetně set top boxu s dekodérem Nagravision a nezbytnou dekódovací kartou. Měsíčně bude divák platit navíc nízký poplatek ve výši 3,50 eur.

Spuštění nové infrastruktury SES Astra umožní televizním operátorům rozšířit programovou nabídku, programové pakety a služby jako Pay-per-view nebo Near-Video-on-Demand. Nová služba umožní chránit kódovaný signál před neautorizovaným příjmem.

Za účelem bezproblémového přechodu na novou infrastrukturu se budou po přechodnou dobu vysílat palelně kódované a nekódované signály uvedených stanic.

"Služby SES Astra nabízejí nové možnosti a přidanou hodnotu televizním divákům a umožňují broadcasterům další vývoj jejich obchodních modelů", říká Ferdinand Kayser, prezident a CEO společnosti SES Astra. "Kontrakt s MTV Networks a RTL proto reprezentují důležitý okamžik ve vývoji digitální satelitní televize. Naše služba je neutrální a otevřená všem prograovým operátorům, kteří ji chtějí využít. Jsme pyšní, že se MTV Networks a RTL spoléhá na naši dlouholetou zkušenost v distribuci a expanzi jejich digitálních služeb a umožňuje nejvyšší úroveň služby a technické kvality všem našim divákům."



Se společností SES Astra ohledně kódování satelitního signálu nyní vyjednává také koncern ProSiebenSat.1, který provozuje programy Sat.1, Pro Sieben, N24, Kabel1. Pokud se provozovatel programů dohodne s providerem, bude to znamenat, že Dolphin bude obsahovat všechny velké německé kanály.

Kódování signálu se bude týkat jen digitálního přenosu. Analogové satelitní vysílání bude po zakódování digitálního signálu odpojeno. Německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF nemají zájem kódovat satelitní signál, nadále budou vysílat nekódovaně.

redakce





Reklama




Vybrané články