Quantcast

Stanice Alhurra spustí vysílání i pro Evropu

| Tisk

logoPrvní srpnový den zahájí arabskojazyčná televizní síť Alhurra vysílání pro Evropu. Signál stanice Alhurra bude v Evropě dostupný přes satelit Hot Bird 3 (13°E). Stanice bude arabsky hovořícím divákům v Evropě přinášet zpravodajství a informace, které již provozovatel vysílá pro teritorium Středního Východu. Dále stanice nabídne reportáže, regionální a mezinárodní události, diskuze, magazíny a různé pořady o zdraví, sportu, módě, vědě a technice.

"Jsme velmi potěšeni, že můžeme značku Alhurra jako zdroj přesných zpráv a informací pro arabské diváky vysílat i do Evropy. Je to velmi důležité publikum, které získá alternativu k nynějším zdrojům arabskojazyčných zpravodajských kanálů v Evropě - Al-Jazeera a Al-Arabiya," uvedl v tiskové zprávě Joaquin Blaya, předseda vysílací skupiny guvernérů (BBG) výboru pro Střední Východ. "Toto není sprint, ale maratón jako pokračování růstu. Stanice se stává hlasem objektivních zpráv arabsky hovořící diváky na Středním Východně a v Evropě".

"Alhurra Europe je další krok k rozšíření mezinárodního vysílání USA pro další diváky. Arabsky hovořící populace v Evropě získá nyní přesné, vyvážené a seriózní informace spolu s tím se otevře diskuze na otázku dne. Alhurra vysílá pro země Středního Východu vysílání přes dva roky," uvedl předseda BBG Kenneth Y Tomlinson.

Kanál Alhurra (Svobodná jednička) je věnován primárně zpravodajství a informacím. Vysílání je určeno pro více než 22 zemí na Středním Východě. Stanici podle odhadů sleduje více než 20 milionů diváků týdně a více než 70 procent diváků Alhurra považuje zpravodajství za seriózní.

Stanice Alhurra zahájila vysílání v sobotu 14.února 2004. Vysílání je financované americkou vládou. V současné době se již vysílají 2 kanály Alhurra - Alhurra (pro arabský svět) a Alhurra Iraq (pro Irák). Obě mutace Alhurra se vysílají přes satelit Arabsat 2D (nebo-li Badr 2 či Eurobird 2), tj. na pozici 25,8°E, na kmitočtu 11,661 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4. Na stejné pozici se stanice vysílají i v C pásmu. Alhurra Iraq se vysílá také na satelitu Nilesat 7°W), na kmit. 11,766 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4. Verze programu Alhurra pro arabský svět je na jiném transpondéru egyptského satelitu Nilesat - na freq. 11,823 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4.

Vysílání Alhurra pro Evropu bude od 1.8.2006 dostupné na těchto parametrech:

satelit: Hot Bird 3 (13°E)
kmitočet: 12,226 GHz
polarizace: vertikální
SR: 275500


FEC: 3/4

identifikátory:
SID: 190
VPID: 5060
APID: 5020

V posledních letech odstartovala celá řada nových zpravodajských kanálů. Několik dalších se ještě připravuje. Některé z nich vznikla jako protipól k jiným stanicím, které přinášejí zpravodajství z jiného úhlu pohledu. Velký rozruch způsobila kontroverzní katarská televize Al Jazeera po teroristických útocích na USA v roce 2001. Stanice se stala celosvětově známou stanicí, která odstartovala již v roce 1996. Al Jazeera v současnosti připravuje anglickojazyčnou verzi stanice pod názvem Al Jazeera International. Provozovatel nyní řeší technické problémy a především skutečnost, že v některých zemích tento kanál odmítají šířit.

redakce





Reklama




Vybrané články