Quantcast

Britská stanice Film4 potvrdila start nekódovaného vysílání

| Tisk

logoBritská televize Channel 4 dnes potvrdila, že její filmový kanál Film4 bude transformován z pay-tv na nekódované vysílání. Nový začátek Film4 v podobně volného vysílání je naplánován na 23.července 2006, 21:00 hodin londýnského času.

Provozovatel své plány s nekódovaným vysíláním oznámil již v únoru letošního roku. Teprve nyní si zajistil volné vysílání ve většině dostupných platforem. FTA kanál Film4 budou šířit Sky Digital (Astra 28,2°E) či DVB-T paket FreeSat. Programy se tak dostanou do více než 18 milionů britských domácností s příjem digitálních signálů. Film4 má díky tomu šanci se stát největším filmovým kanálem na britském trhu.

Film4 projde 23.července zásadní proměnou - vedle přechodu na nekódované vysílání se diváci dočkají i zbrusu nového grafického obalu. Diváci Film4 se i po významných změnách mohou nadále těšit na široký rozsah filmové nabídky. Kevin Lygo, generální ředitel Channel 4, k tomu v tiskové zprávě uvedl: "Channel 4 má nejlepší pověst u filmu. Téměř čtvrt století jsme vysílai a vyráběli kvalitní filmy. Významně jsme přispěli od distribuce až po vysílání a jako hlavní producent filmů budeme vysílat nejlepšíé britské a mezinárodní filmy."

Nekódovaný kanál Film4 bude vysílat 6 filmů denně. Vysílání bude startovat v 15:00 hodin a končit okolo 3.hodiny ranní londýnského času. Stanice přinese odpoledne klasické filmy až po nejlepší filmy vyrobené v USA a Velké Británii nezávislých producentů. Na noc Film4 připravuje kultovní filmy.

Vedle proměny Film4 dojde i k dalším změnám ve vysílání ostatních stanic rodiny kanálů Film4. Stanice FilmFour Weekly ukončí vysílání. Stanice Film4 +1 bude zachována.



Všechny stanice z rodiny Film4 se vysílají v rámci paketu Sky Digital - bohužel na satelitu Astra 2D (28,2°E), na transpondéru č. 42, na kmitočtu 10,729 GHz, polarizace vertikální, SR 22000, FEC 5/6. V paketu se vysílají programy E4 UK, E4 UK +1, More 4, More 4 +1, Film Four, Film Four +1 a Film Four Weekly. Footprint satelitu Astra 2D je nasměrován na britské ostrovy. Bezproblémový příjem je možný s malou parabolou i v severní části Francie a zemích Beneluxu. Příjem družice Astra 2D je v České republice a na Slovensku již komplikovanější. Pro příjem je zapotřebí parabola větších rozměrů (průměr 180 cm a více). Podmínky příjmu jsou v České republice a na Slovensku značně odlišné.

Očekává se, že díky volnému vysílání Film4 poroste zájem o příjem Astry 2D po celé Evropě.

redakce





Reklama




Vybrané články