Quantcast

Před 10 lety bylo v Česku zahájeno digitální vysílání

| Tisk

logo Česká republika oslavila v minulém týdnu významné výročí - právě před 10 lety bylo v zemi zahájeno pravidelné digitální satelitní vysílání. Dne 23.ledna 1997 odstartovala česká satelitní platforma Czech Link. Byla to jedna z prvních digitálních platforem v Evropě a první v regionu střední Evropy.

Paket odstartoval na tehdejším satelitu DFS Kopernikus 2 na pozici 28,5°E. Svým signálem pokrýval především německy hovořící země. Pro příjem v Čechách postačovala parabola o průměru okolo 60 cm, na Moravě se již doporučovala anténa o větším průměru.

Signál programů v paketu Czech Link původně sloužil jako distribuční trasa pro terestrické vysílače a kabelové operátory. Programy byly kódovány systémem CryptoWorks. Později se na trhu objevily i přístupové karty Czech Link a dekódovací moduly CryptoWorks. Ceny komponent pro digitální satelitní příjem byly tehdy na jiné úrovni. Dekódovací karta s modulem tehdy stála okolo 8000,-Kč (rok 1999) a satelitní set top box okolo 30 tisíc Kč (podle modelu). Dnes lze tyto komponenty pořídit za zlomek původních cen.

Czech Link zpočátku obsahoval programy - Prima TV, Cable Plus Film/Hallmark Channel (pouze pro kabelové operátory) a českou audio stopu kanálu Eurosport (též jen pro "kabely"). Dne 22.června 1997 se služba rozšířila o oba programy České televize - ČT1 a ČT2. Ve stejný rok do paketu vstoupily rozhlasové programy - Rádio Free Europe / Radio Liberty a koncem roku 1997 také programové okruhy Českého rozhlasu - Radiožurnál, Vltava a Praha.

Z historie paketu Czech Link dále vybíráme: V paketu se také vysílala i tehdejší TV Galaxie, nástupce TV3 a v letech 2002-2004 i hudební Stanice O/Óčko TV. Na jaře 2001 zde skončil program Hallmark Channel. Na podzim téhož roku zde proběhly i testy erotického programu SCT v kódovacích systémech Viaccess a Seca Mediaguard. Na jaře 2002 se v paketu Czech Link objevil první placený program pro DTH - Galaxie Sport. Další programové novinky odstartovaly v posledních dvou letech - další placený kanál pro individuální příjem - CS Film (květen 2005). Ve stejný měsíc odstartoval i zpravodajský kanál České televize ČT24. V září stejného roku se v paketu objevila stanice Top TV. V únoru tento program paket opustil (přešel na satelit Astra 19,2°E a pozici 23,5°E nyní využívá už jen k distribuci). Czech Link se pře rokem rozšířil o nový sportovní kanál České televize - ČT4 Sport. V březnu zde vloni skončil rozhlasový program BBC World Service.

Dekódovací karty na trh původně dodávala společnost UPC Česká republika, divize Trade and Technology, později firma Trade and Technology (TaT). V létě loňského roku dostal dodavatel konkurenci. Na trh vstoupil druhý distributor přístupových karet - firma Gital, která postupně na své karty zařadila všechny programy paketu Czech Link. Přišla i s novým způsobem aktivace a registrace programů - pomocí tzv. stíracích kuponů.

Czech Link se za celou dobu existence postupně vysílal přes 4 satelity - Kopernikus 2 (28,5°E), z důvodu předčasného ukončení provozu satelitu se paket operativně přesunul na družici Eutelsat 2F4, která byla pro tyto potřeby přesunuta na tuto pozici. Koncem dubna 2001 se první česká digitální platforma objevila na novém moderním satelitu Eurobird 1 (28,5°E), kde vysílala až do ledna loňského roku. Od října 2005 byl paket několik měsíců paralelně šířen přes satelity Eurobird 1 a Astra 3A.



Paket Czech Link provozovala společnost Czech Link, spol. s.r.o. Vlastníky Czech Linku byly firmy UPC Česká republika a Czech Digital Group.

Pod názvem Czech Link fungoval nejenom satelitní multiplex a firma. Na trhu se v letech 2000 až 2002 objevily satelitní set top boxy pod značkou Czech Link (Czech Link CRCI-5500, Czech Link CR-5510). Byly to modely přijímačů tehdy málo známé značky Humax (Humax CRCI-5500, Humax CR-5510).

Platforma Czech Link 10.výročí od zahájení vysílání již neoslavila. Služba zanikla v říjnu loňského roku. V listopadu odstartovala nová síť pod identifikací CS LINK a do nabídky zařadila všechny původně vysílané programy Czech Linku. Koncem listopadu se CS LINK rozšířil o další placený kanál - HBO, v prosinci o Hustler TV. I v dalších měsících se bude nabídka programů postupně rozšiřovat.

Dnes kapacitu pro CS LINK zajišťuje společnost T-Systems/PragoNet. Satelitní služby firma Czech DiVision. Placené programy (HBO CZ, Hustler TV) zajišťuje MediaVision.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články