Quantcast

Slovenské Rádio Expres začalo vysílat přes Thor 3

| Tisk

logo Nabídka slovenských komerčních rozhlasových programů na satelitu Thor 3 se začíná rozšiřovat. Přes tento skandinávský satelit dnes zahájila vysílání slovenská sportovní rozhlasová stanice Radio Hornet o které server parabola.cz referoval včera.

Dnes se transpondér společnosti Telenor Broadcasting rozšířil o další slovenskou komerční rozhlasovou stanici - Rádio Expres. Tuto stanici mohli doposud přijímat pouze satelitní domácnosti s příjmem programů ze satelitu Astra 3A v rámci paketu SkyLink. Počet abonentů služby Digi TV na Slovensku a v České republice a rostoucí obliba pozice 0,8°W / 1°W přinutilo provozovatele vstoupit na další satelitní pozici.

Rádio Expres zde vysílá pro koncové zákazníky v celoplošné verzi a také jako distribuce regionálních verzí stanice. Celoplošná verze Rádia Expres nese identifikaci EXPRES mp2 a jde o klasický formát MPEG-1 audio layer II běžně přijímatelný na stolních satelitních set top boxech a PC kartách. V paketu Telenoru se také vysílá 5 regionálních verzí Rádia Expres - konkrétně Rádio Expres Bratislava, Rádio Expres Západ, Rádio Expres Střed, Rádio Expres Východ a Rádio Expres Žilina. Programy se vysílají ve zvukovém audio formátu MPEG-4, který není možné přijímat na satelitních receiverech. Celkem se tak přes Telenor vysílá 6 stanic Rádia Expres.

Všechny programy Rádio Expres se vysílají přes bulharský transpondér Telenoru, kde se již vysílají i jiné slovenské stanice - MusicBox a Rádio Hornet.

logo technické parametry:

satelit: Thor 3 (0,8°W)
kmitočet: 12,169 GHz
polarizace: horizontální
SR: 28000
FEC: 5/6

Rádio Expres
SID: 1936
APID: 772 (MPEG-1 layer II)
kódování: žádné

Rádio Expres Bratislava
SID: 1931
APID: 752 (MPEG-4 audio)
kódování: žádné

Rádio Expres Západ
SID: 1932
APID: 756 (MPEG-4 audio)
kódování: žádné

Rádio Expres Žilina
SID: 1933
APID: 760 (MPEG-4 audio)
kódování: žádné

Rádio Expres Střed
SID: 1934
APID: 764 (MPEG-4 audio)
kódování: žádné

Rádio Expres Východ
SID: 1935
APID: 768 (MPEG-4 audio)
kódování: žádné

Rádio Expres je multiregionální komerční rádio orientované na stručné a rychlé zpravodajství, kompletní a silný dopravní servis a hudební formát s vysokým důrazem na oblíbené a ověřené hity. Slovenské Rádio Expres pokrývá 87,2 procent území Slovenska prostřednictvím pozemních analogových vysílačů VKV (velmi krátké vlny), pomocí satelitu je pokryté celé Slovensko a velká část Evropy, především střední, východní a jihovýchodní část.

100 procentním vlastníkem společnosti D.Expres a.s. držitele licence na vysílání Rádia Expres je od roku 2007 společnost EMMIS International Holding B.V. se sídlem v Nizozemí. Rádio Expres odstartovalo v roce 2000, podle průzkumů ML-TGI SR a Median SK ho poslouchá 900 tisíc lidí denně.



Dnes přes Thor 3 zahájila vysílání také slovenské sportovní Rádio Hornet:

Radio Hornet
SID: 1930
APID: 748 (MPEG-1 audio layer II)
kódování: žádné

Obliba pozice 0,8°W až 1°W (satelity Thor 2, Thor 3 a Intelsat 10-02) roste především na Slovensku. Z nekódovaných programů zde dále vysílají stanice Nautik TV, TV Patriot, MusicBox a Rádio Kiss.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články