Quantcast

Pozici 1W bude využívat i Arqiva

| Tisk

logo Populární satelit Intelsat 10-02 v regionu střední a východní Evropy bude využívat také společnost Arqiva Limited pro zatraktivnění orbitální pozice 1°W programy pro DTH a kabelové sítě, včetně programů ve vysokém rozlišení v MPEG-4 HD.

Společnost Arqiva Limited podepsala se satelitním operátorem Intelsat Ltd. mnohaletý kontakt na pronájem transpondérové kapacity na satelitu Intelsat 10-02 (pozice 1°W). Arqiva hodlá kapacitu využívat pro individuální příjem DTH (direct to home) a také distribuci programů do kabelových sítí napříč Evropou a také pro distribuci programů ve vysokém rozlišení (HDTV) v kompresním formátu MPEG-4. V praxi tak vzniká nový provozovatel transpondérů, který může přinést další oživení pozice 1°W. Podrobnosti o plánovaných programech a parametrech společnost zatím nesdělila.

Pozice 1 stupeň západně je jedna z nejrychleji rostoucích platforem pro video distribuci v regionu s více než 5 miliony domácností s DTH příjmem (platformy Digi TV, Focus Sat a Canal Digital) a více než 10 milionu kabelových domácností napříč střední a východní Evropou a Skandinávií. Na pozici 1°W slouží satelit Intelsat 10-02, poblíž družicím Thor 3 a Thor 5 norského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting. Intelsat počítá s rozšířením kapacity pro své zákazníky po vynesení družice Thor 6 v příštím roce. Intelsat si u Telenoru zabukoval celkem 10 transpondérů na plánovaném satelitu.

"Uznáváme hodnotu pozice 1°W, která poskytuje přístup k předním platformám v Rumunsku, Maďarsku, České republice, Slovensku, Srbsku a Chorvatsku a také ve skandinávském regionu," řekl David Owen, zástupce společnosti Arqiva. "Pozice 1°W a pokrytí satelitu Intelsat poskytuje ideální pozici k nabídce naším vysílatelům a potřebě distribuce evropských HD kanálů."



"Intelsat nabízí zákazníkům na 1°W možný přístup k DTH a kabelovým systémům napříč Skandinávií, východní Evropy a dokonce i ke kabelovým operátorům v západní Evropě," řekl Mike DeMarco, Vice prezident video služeb společnosti Intelsat. "1°W přináší významné výhody pro spuštění jednoho a více programů napříč rychle rostoucími trhy," dodává.

Intelsat bude vystavovat v hale 1, na stánku C71 na mezinárodním veletrhu IBC 2008, který se koná od 12. do 16. září 2008 v nizozemském Amsterodamu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články