Quantcast

Eutelsat W1 jako Eurobird 4A ožívá na 4E

| Tisk

logo Na satelitní pozici 4 stupně východně zahajuje svůj provoz staronový telekomunikační satelit Eutelsat W1, který zde bude dodávat služby pod komerčním označením Eurobird 4A. Nahrazuje tak původní družici Eurobird 4, která je již na konci své očekávané životnosti.

obrázek Eutelsat W1 (dnešní Eurobird 4A) byl vynesen před devíti lety - v září 2000. Komerční služby začal nabízet v polovině října téhož roku na pozici 10°E, kde nahradil tehdejší satelit Eutelsat 2F2. Eutelsat W1 bez technických problémů zde sloužil až do 19. května letošního roku, kdy jej vystřídal ultramoderní satelit Eutelsat W2A s kapacitou v Ku ale nově i v C pásmu (Družice má kapacitu také v S pásmu, kterou chtějí společně nabízet SES Astra a Eutelsat ve společném podniku Solaris Mobile pro hybridní mobilní sítě pracující ve standardu DVB-SH. Kapacita v "esku" zatím není nabízena z důvodu příznaků anomálie, která byla zjištěna během testovacího provozu.).

Eurobird 4A má celkem 28 transpondérů v Ku pásmu, které mohou pracovat v rozsahu 10,95 až 11,20 GHz, 11,45 až 11,70 GHz a 12,50 až 12,75 GHz. Ve srovnání s Eurobird 4, který měl 3 svazky (widebeam - horizontální polarizace, widebeam - vertikální polarizace a steerable beam disponuje Eurobird 4A pouze dvěma beamy - widebeam pro obě polarizace a steerable beam. Svazek widebeam dosahuje maxima EIRP 47 dBW, což platí pro celé území střední a jižní Evropy včetně celého Slovenska, Moravy a části severní Afriky. V Čechách bude EIRP dosahovat hodnoty okolo 46 dBW, podobně i ve zbytku severní Afriky a Středního Východu. Přepínatelný (steerable) svazek je určen pro pokrytí území mimo footprint svazku widebeam.

První testy z Eurobird 4A byly zaregistrovány na kmitočtu 10,993 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S, kde se objevil promo kanál společnosti Eutelsat.

obrázek
▲ obr č. 1 - Pokrytí satelitu Eurobird 4A (4°E), widebeam beam (zdroj: Eutelsat)


obrázek
▲ obr č. 2 - Pokrytí satelitu Eurobird 4A (4°E), steerable beam


vybrané technické parametry:
datum vynesení satelitu: září 2000


nosná raketa: Ariane 4 (V132)
dodavatel satelitu: EADS Astrium (Matra Marconi Space)
životnost satelitu: minimálně 12 let
počet transpondérů v Ku pásmu: 28

Eurobird 4A pravděpodobně nebude přenášet řádné vysílání, příležitostně se zde mohou objevit přenosové kanály a datové služby. Dříve za působení Eurobird 4 na 4°E zde divák mohl přijímat arabské sportovní kanály ve vysokém rozlišení - Al Jazeera Sport HD a Al Kass HD i ve střední Evropě s parabolami malých rozměrů. Poloha družice Eurobird 4A umožňuje v některých případech souběžný příjem signálů z více satelitů - vedle Eurobird 4A také i signálů ze sousední družice Sirius 4, která je umístěna na nedaleké pozici 4,8 stupně východně.

Původní satelit Eurobird 4 je na konci své předpokládané životnosti.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články