Quantcast

Český rozhlas slavnostně otevřel Vinohradskou 12

| Tisk

obrázek Dnes byla slavnostně otevřena administrativní část historické budovy Českého rozhlasu za účasti hostů a novinářů. Od zítřka již bude zpřístupněna zaměstnancům a návštěvníkům. Nová fasáda budovy, vstupní hala a veškeré rekonstrukční zásahy byly provedeny podle dobových fotografií a plánů architekta Bohumila Slámy ze 30. let minulého století. Českému rozhlasu byla navrácena původní architektonická funkcionalistická podoba. Oprava historické stavby z roku 1933, která fungovala bez jakéhokoliv zásahu až dosud, je skutečně velmi náročná.

Tento důležitý okamžik v existenci Českého rozhlasu slavnostně zahájil jeho generální ředitel Václav Kasík poděkováním všem, kteří se na rekonstrukci podíleli, ale i zaměstnancům za kvalitní vysílání z provizorního sídla a dodal: “Provizorium má to kouzlo, že nikdy nevíme, jak dlouho vydrží. Toto provizorium vydrželo 60 let a dneska končí. Dostali jsme historickou budovu Českého rozhlasu do podoby před zásahem torpéda, kterou si přáli i naši předkové.“ Po projevech uložil Václav Kasík pamětní schránku s poselstvím pro budoucí generace do prostoru nad vstupními dveřmi historické budovy. Schránka obsahovala aktuální číslo Týdeníku Rozhlas, CD se záznamy vybraných pořadů (Toulky českou minulostí a Ozvěny dne), seznam zaměstnanců Českého rozhlasu k dnešnímu dni a osobní dopis generálního ředitele.

Mezi hosty vystoupil také předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Miloslav Vlček a mimo jiné řekl: „Stárnou lidé i budovy. Jsem proto rád, že byla úspěšně zakončena rekonstrukce historické budovy Českého rozhlasu.“

obrázek První etapa rekonstrukce slavné budovy na Vinohradské ulici proběhla již v letech 2004 a 2005. K odstartování druhé etapy na podzim roku 2007 bylo nutné najít náhradní prostory pro studiovou výrobu a stejně tak přestěhovat na 600 zaměstnanců do dočasných prostor. Tento problém se podařilo vyřešit nákupem budovy v Římské ulici 15, která sousedí s rozhlasovými budovami Vinohradská 12 a Římská 13, a pronájmem budovy Římská 12 na dobu předpokládané rekonstrukce. Zaměstnanci se již přestěhovali zpět do nových kanceláří. Z historické budovy Českého rozhlasu bylo v minulých dnech sňato lešení, které po několik měsíců zakrývalo funkcionalistickou fasádu. Dnes Český rozhlas slavnostně otevřel dveře do vstupní haly s recepcí, kterou budou již od zítřka procházet nejen zaměstnanci, ale také návštěvníci. Pult recepce byl naposledy dřevěný, nyní má zpět svou původní podobu s kamenným obložením. Znovu bylo postaveno schodiště, neboť to včetně celé dvorany (dnes vstupní haly) úplně zničila letecká bomba na konci II. světové války. Novým prvkem je moderní výtah pro ty, kteří jej musejí, či chtějí využít. Protože je historická budova Českého rozhlasu památkově chráněna, zachována byla historická americká okna, páternoster, dveře, kliky a mnohé další.



fota: č. 1 - Nově otevřená recepce rekonstruované budovy Českého rozhlasu, č. 2 - Projev generálního ředitele Václava Kasíka při slavnostním otevření.

Ing. Eva Tichá
tisková mluvčí Českého rozhlasu





Reklama




Vybrané články