Quantcast

Raketa Proton vynesla satelit Badr 5

| Tisk

obrázek Nosná ruská raketa Proton / Breeze M odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur ze čtvrtka na pátek 4.6.2010 pár sekund po půlnoci s novým telekomunikačním satelitem Badr 5 arabského satelitního operátora Arabsat. Půjde o další rozšíření provozní kapacity na orbitální pozici 26 stupně východně, kde již nyní pracují dvě družice - Badr 4 a Badr 6.

V době publikování textu ještě neskončila mise rakety Proton. Ta bude probíhat 9 hodin a 13 minut. Pokud bude mise úspěšná, může Arabsat počítat s rozšířením kapacity na 26°E. Přímý přenos startu rakety se satelitem Badr 5 bylo možné sledovat na demo stanici Arabsat Promotional Channel na satelitu Badr 4 (freq. 11,996 GHz, a 11,976 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4) a Badr 6 (freq. 11,747 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4).

Badr 5 na bázi platformy Eurostar +3000 E (EurostarE3000) zhotovily a dodaly francouzské společnosti Astrium and Thales Alenia Space. Očekávaná životnost satelitu je 15 let.

Nový satelit arabského satelitního operátora bude mít celkem 46 transpondérů v Ku pásmu, kapacitu v S pásmu a 4 v Ka pásmu. Satelit posílí jednu z nejžádanějších orbitálních pozic v zemích arabského světa. Kapacita bude využívána pro DTH služby a interaktivní služby, širokopásmový internet a také rostoucí poptávku po kapacitě pro vysílání programů ve vysokém rozlišení (HDTV).

Badr 5 bude pracovat v celkem 4 kmitočtových pásmech:

10,7 až 10,95 GHz (svazek Pan-Arab)
11,2 až 11,45 GHz (svazek Pan-Arab)
11,7 až 12,50 GHz (svazek Pan-Arab, Maghreb, Central Asia)
12,5 až 12,75 GHz (svazek Pan-Arab)

K dispozici budou celkem tři různé svazky pokrytí. Z toho pouze v pásmu 11,7 až 12,5 GHz bude možné využívat tři různé svazky Pan-Arab, Maghreb, Central Asia. V ostatních pásmech bude Pan-Arab beam.

Novinkou orbitální pozice 26°E bude tzv. sub-Ku pásmo - tedy kmitočtový rozsah 10,7 až 10,95 GHz.


obrázek
▲ Mapa č. 1 - Předběžné pokrytí Badr 5, Ku pásmo, Pan-Arab beam (mapky: Arabsat)

EIRP bude v hlavní zóně tohoto svazku (severní Afrika + střední Východ) dosahovat hodnoty až 51,3 dBW, což bude znamenat, že pro příjem bude v této oblasti postačovat parabola od průměru cca 50 cm. Signál směrem do Evropy rychle klesá. Nelze zatím odhadnout, zda bude signál i ve střední Evropě.


obrázek
▲ Mapa č. 2 - Předběžné pokrytí Badr 5, Ku pásmo, Maghreb beam

Mapka 2 zobrazuje regionální svazek, která pokrývá zvolené území části severní Afriky. Maximální EIRP pro tuto oblast je 52,5 dbW.


obrázek
▲ Mapa č. 3 - Předběžné pokrytí Badr 5, Ku pásmo, Central Asia beam


Svazek pro expanzi - tak lze označit footprint na mapce číslo 3, který znázorňuje pokrytí střední Asie.


obrázek
▲ Mapa č. 4 - Předběžné pokrytí Badr 5, S band





obrázek
▲ Mapa č. 5 - Předběžné pokrytí Badr 5, Ka band


Nový satelit umožní expandovat Arabsatu na nové trhy - do regionu střední Asie a naopak. Z mapových pokladů zatím není jasné, zda bude možné satelit přijímat také na území České republiky a Slovenska. Připomeňme, že satelit Badr 6 svým svazkem prakticky znemožnil příjem arabského vysílání ve střední Evropě. Následoval jej i satelit Atlantic Bird 4A na pozici 7,2 st. západně.

Za několik málo týdnů se ukáže, zda bude možný příjem nového satelitu Badr 5 i u nás.

Pozice 26°E, kde bude pracovat i Badr 5, je oblíbená pozice i u diváků v Evropě díky atraktivnímu obsahu, který nabízejí filmové kanály MBC2, MBC Action, MBC Persia, Fox Movies a také sportovní kanály ve vysokém rozlišení obrazu - Dubai Sports HD a Al Kass HD.

redakce





Reklama




Vybrané články