Quantcast

Ariane 5 vynesla satelity Arabsat 5A a COMS

| Tisk

V sobotu 26. června 2010 ve 23:41 hodin středoevropského letního času odstartovala nosná raketa Ariane 5 z kosmodromu Kourou (Francouzská Guyana) se satelity Arabsat 5A a COMS. Družice Arabsat 5A je telekomunikační družice arabského satelitního operátora Arabsat a COMS je meteorologický satelit společnosti Korea Aerospace Research Institute (KARI).

Byla to v pořadí druhá mise Ariane 5 v letošním roce. Po nedávném úspěšném startu se satelity Astra 3B a COMSATBw2. Z toho první je telekomunikační družice, která byla 14.6.2010 uvedena do komerčního provozu na pozici 23,5°E, kde nahradila satelity Astra 1E a Astra 1G.

Start Ariane 5 byl - podobně jako v předchozí misi - několikrát odložen. Po dvou odkladech došlo ve třetím termínu ke startu rakety. Po 26 minutách a 40 sekundách došlo k separaci Arabsat 5A a o šest minut později COMS.

COMS (Communication, Ocean and Meteorological Satellite) je meteorologický satelit, který bude praxcovat na orbitální pozici 128,2 stupně východně. Tedy z pozice, která není dostupná v Evropě. Životnost této družice se plánuje na 10 let.

Zejména pro DX-ery v Evropě bude zajímavá druhá družice - Arabsat 5A. Ta bude pracovat na pozici 30,5°E, kde nahradí stávající dosluhující družici Arabsat 2B. Satelit Arabsat 5A zhotovený na bázi platformy Eurostar E3000 má celkem 28 transpondérů v C a 24 v Ku pásmu, které budou dodávat signály v subsaharské Africe, severní Africe a Blízkém Východě. Satelit při startu vážil 4800 kg. Očekávaná životnost družice je 15 let.

Možný příjem ve střední Evropě?
Arabsat 5A bude mít celkem šest svazků v běžně používaných pásmech pro TV a R vysílání (Ku a C pásmo). Z těchto beamů podle teoretických předpokladů bude možné naladit transpondéry z C pásma. Kapacita v Ku pásmu bude více směrována mimo Evropu.


obrázek
▲ mapa č. 1 - pokrytí signálem satelitu Arabsat 5A, central MENA, Ku pásmo, zdroje: Arabsat


obrázek
▲ mapa č. 2 - pokrytí signálem satelitu Arabsat 5A, Maghreb FSS, Ku pásmo


obrázek
▲ mapa č. 3 - pokrytí signálem satelitu Arabsat 5A, Mashreq FSS, Ku pásmo




obrázek
▲ mapa č. 4 - pokrytí signálem satelitu Arabsat 5A, PanArab FSS, Ku pásmo


obrázek
▲ mapa č. 5 - pokrytí signálem satelitu Arabsat 5A, transpondér č.30, C pásmo


obrázek
▲ mapa č. 6 - pokrytí signálem satelitu Arabsat 5A, svazek MEA, C pásmo

V pořadí 195. let rakety Ariane a z toho 51. Ariane 5 byl úspěšný. Další start této rakety je naplánován na začátek srpna, kdy má v plánu vynést dva telekomunikační satelity a oba budou zajímavé i pro střední Evropu - Nilesat 201 s kapacitou 24 transpondérů v Ku a 3 v Ka pásmu. Satelit bude pracovat na pozici 7°W, kde nahradí nejstarší družici Nilesat 101. Druhou družicí bude Rascom 1E s kapacitou 12 transpondérů v Ku a osm v C pásmu. Satelit na pozici 2,8°E nahradí relativně mladou družici Rascom 1, která se ale potýká s technickými problémy a díky tomu se výrazně zkrátila životnost satelitu.

redakce





Reklama




Vybrané články