Quantcast

Czech Digital Group ukončí vysílání v Praze na K46

| Tisk

logo Český telekomunikační úřad svým rozhodnutím ze dne 22.7.2010 odebral společnosti Czech Digital Group a.s. individuální oprávnění k využívání K46 pro Prahu a střední Čechy. V praxi to znamená ukončit vysílání na tomto kanálu ze všech tří vysílačů - Strahov, Ládví a Zelený Pruh. Důvodem k odebrání K46 společnosti Czech Digital Group je šíření odlišného obsahu na K46 (navíc Prima HD a TV Noe) proti ostatním vysílačům sítě 3.

Ke dni doručení tohoto rozhodnutí ČTÚ je společnost Czech Digital Group, a.s. nucena na tomto kanálu ukončit šíření digitálního televizního vysílání (DVB-T) a to všech programů - Z1, Public TV, TV Noe, Prima HD a rádio Proglas. Stanice Public TV, Z1 a Rádio Proglas naladí domácnosti v Praze a okolí na K59 nyní už jen z vysílačů Cukrák (horizontální polarizace) a Žižkov (vertikální polarizace).

"Z tohoto důvodu již nebude možné v Praze a okolí od 24:00 hodin dne 22.7.2010 sledovat vysílání televizních stanic TV Noe a Prima v HD rozlišení," uvedl ke změně vysílání Tomáš Vlček, výkonný ředitel společnosti Czech Digital Group.

"Skutečnost, že kmitočtový kanál 46 je součástí vysílací sítě 3, vyplývá z nařízení vlády č. 161 / 2008 Sb., o technickém plánu přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání. Rozhodnutí ČTÚ o odnětí příslušných individuálních oprávnění tak zásadně odporuje zákonu ale také uvedenému vládnímu nařízení," upozorňuje Vlček.

"Společnost Czech Digital Group, a.s. se rozhodnutím ČTÚ cítí silně poškozena a podnikne proti němu veškeré potřebné právní kroky," uvedl Vlček.

Co se na K46 pro Prahu a střední Čechy vysílá a vysílalo:
TV Noe, Prima HD, Z1, Public TV a Rádio Proglas.

Jak přijímat programy Z1, Public TV a Rádio Proglas ze sítě 3?


Tyto stanice jsou součástí vysílání sítě 3 společnosti Czech Digital Group pro Prahu a střední Čechy na K59. Je proto nutné svůj set top box či televizor přeladit na nové parametry. Případně rozšířit přijímací zařízení o K59, který je poměrně nový proti původní K46, který se v Praze používal zhruba 10 let.
Vysílání TV Noe a Prima HD (test) bylo / bude (od 23.7.2010) pro Prahu a střední Čechy v rámci DVB-T ukončeno.


redakce





Reklama




Vybrané články