Quantcast

Přenosy NHL z nového satelitu

| Tisk

V posledních měsících bylo na oběžnou dráhu vyneseno úspěšně několik satelitů, které mohou být zajímavé i pro českého a slovenského diváka. Nové družice buď rozšířily transpondérovou kapacitu na současných pozicích, nebo došlo k náhradě starších, již nevyhovujících družic.

Stejný osud potkal i pozici 21.5W, kde byla umístěna družice NSS K. Satelit, i když nepřinášel pravidelné vysílání, se stal velmi populárním i u českých a slovenských diváků. Přes NSS K byly (i když nepravidelně) přenášeny přímé přenosy z kanadsko-americké NHL. V souvislosti s nahrazením původní družice NSS K za NSS 7 došlo i k ukončení provozu multiplexu Globecast, který přenášel atraktivní hokejové a další přenosy.

Z nových družic, které byly v minulých měsících úspěšně vyneseny, jsou již v provozu nové satelity společnosti Eutelsat - Atlantic Bird 1 a Atlantic Bird 3. Společným rysem těchto nových satelitů je přenos signálů na obou stranách Atlantiku. Satelity dávají divákům jistou naději, že i v budoucnu bude možné příjímat přenosové kanály s vysíláním nejen atraktivních sportovních přenosů z Ameriky.



Atlantic Bird 1, který na pozici 12.5W nahradil původní satelity Eutelsat 2F2 a Eutelsat 2F4, je využíván už jen pro příležitostné přenosy. Na kmitočtu 11,014 GHz, polarizace horizontální, SR 20150, FEC 3/4 se objevil diváky často vyhledávaný multiplex Globecast New York se třemi přenosovými kanály, na kterých jsou vysílány žádané přenosy NHL. Vysílání některých přenosů je kódováno systémem Power VU, volně je vysílán pouze zvuk. Některé přenosy jsou navíc vysílány v normě NTSC a pro příjem je zapotřebí přijímač, který si s tímto signálem dovede poradit. Mezi vhodné přijímače patří např. Hyundai HSS-1000IR či Humax IRCI-5400 s novým patchem ToH 2.0.

Je důležité připomenout, že jde o přenosové kanály, které vysílají nepravidelně a že nelze nikdy zaručit, zda jde o nekódované vysílání. Zároveň nelze ani zjistit programové schéma těchto kanálů. Je pouze otázkou štěstí, zda se zajímavé přenosy podaří v daný okamžik zachytit.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články