Quantcast

Budeme měnit HD přijímače? Chystá se DVB-S2X

| Tisk

logo DVB konsorcium na svém 76. zasedání konaném ve čtvrtek v Ženevě schválila nové rozšíření specifikaci DVB-S2 pro satelitní vysílání. Nové rozšíření je známé jako DVB-S2X a přináší až o 20 až 30 procent vyšší efektivitu.

V některých případech může být dosažena až o 50 procent vyšší účinnosti proti stávající normě DVB-S2. Navíc nové provozní režimy zvýší flexibilitu. Specifikace DVB-S2X bude nyní zaslán ETSI (European Telecomunications Standards Institute) pro formální normalizaci.

Hlavní podnět pro novou specifikaci DVB-S2X přišel od poskytovatelů profesionálních služeb a aplikací, kteří chtějí využít technický pokrok a rostoucí poptávky po jejich službách. Včasné schválení DVB-S2X znamená, že může být nasazena spolu s HEVC, nejnovějším systém pro kódování videa. Očekává se, že poptávka po kapacitě bude růst s ohledem na plánovaný rozvoj obsahu v ultra vysokém rozlišení (Ultra HD) spolu s HEVC kódováním na satelitu.



DVB-S2X poskytne více možností pro nastavení kapacity multiplexu a jeho korekcí. DVB-S2X umožní satelitní služby pro mobilní (námořní a leteckou dopravu), lepší odolnost vůči rušení atp.

"Satelitní průmysl netrpělivě očekával tuto normalizaci, která pomůže zlepšit ziskovost, interoperabilitu a dosáhnout další růstu," uvedl k DVB-S2X Peter Sieber, výkonný ředitel DVB.

redakce





Reklama




Vybrané články