Quantcast

Skylink na přání zákazníků testuje teletext na HD programech

| Tisk

logo Satelitní platforma Skylink dnes zahájila technické testy distribuce teletextu u dalšího programu ve vysokém rozlišení - Prima COOL HD. Vedle Markíza HD je to druhý HD kanál, který je na Skylinku poskytován i s teletextovým streamem. Markíza HD vysílá s teletextem od 11.6.2014.

Podle dřívější odpovědi provozovatele platformy Skylink norma DVB-S2 s vysíláním teletextu nepočítá. "S jeho implementací jsou spojena určitá rizika a nemá smysl je podstupovat pro relativně velmi malý počet diváků, kteří teletext dosud užívají," uvedl dříve Jaromír Glisník.

Nicméně s blížícím se koncem SD distribuce většiny hlavních programů na Skylinku a přechodem diváků na obrazově a zvukově kvalitnější HD distribuci se objevují stále častěji dotazy k absenci teletextu. Služby, která i dnes má své věrné diváky.

"Na základě četných žádostí našich zákazníků a prodejců jsme se rozhodli pro otestování teletextu na HD programech," sdělil webu parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která česko-slovenskou platformu Skylink provozuje. "Budou-li testy úspěšné a budou-li vysílatelé souhlasit, teletext zařadíme," dodal.

"Zatím je brzy na definitivní rozhodnutí," upozorňuje.



Prima Cool HD a Markíza HD jsou jediné dva programy na platformě Skylink, které mají připojený teletextový stream a je tedy možné nejenom "listovat" v teletextových stránkách ale i sledovat pořady s tzv. skrytými titulky.

Veřejnoprávní Česká televize (ČT) se hodlá zaměřit zejména na rozvoj hybridních služeb v rámci HbbTV, které umožňuje poskytovat přístup k bohatému video archívu iVysílání či graficky propracovanějšího teletextu. Pro využívání HbbTV služeb, od května 2015 pod názvem ČT BOD, je nutný televizor nebo set top box s podporou HbbTV a připojení k internetu. HbbTV je k dispozici u programů ČT na satelitu Astra 3B (23,5°E) a také v DVB-T (multiplex1 a multiplex1a/RS7).

redakce





Reklama




Vybrané články