Quantcast

TV Prima bude v UPC Direct později

| Tisk

logo UPC DirectAbonenti domácí digitální placené televize UPC Direct již netrpělivě očekávají příchod Nového roku. Na tuto dobu se totiž všeobecně doposud předpokládalo zahájení vysílání české TV stanice Prima v základní nabídce 'Rodina' českým divákům UPC Direct. Vysílání TV Prima v UPC Direct se však odkládá na neurčito. 'V současné době probíhají jednání o zařazení Prima TV do nabídky placené satelitní televize UPC Direct. Bližší časový horizont nelze v tuto chvíli určit, neboť před zařazením Prima TV do této nabídky je nutné vyřešit některé okolnosti', sdělila serveru Parabola.cz tisková mluvčí TV Prima Jana Malíková.

TV Prima nemá patrně vyřešeny některé právní problémy - jako je satelitní šíření signálu TV Prima DTH (Direct to Home), či šíření programu TV Prima na území jiného státu (Slovensko). Pokud by se TV Prima objevila v UPC Direct, je možné, že by provozovatel šel stejnou cestou jako slovenská TV Markíza, která podniká kroky k možnosti šíření stanice v České republice.

TV Prima mohou diváci přijímat už teď i ze satelitu. Program je vysílán v rámci tuzemské platformy Czech Link na družici EuroBird1 (pozice 28.5E), kde vysílá na kmit. 12,607 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4) spolu s ČT1, ČT2, Stanicí O, řadou stanic veřejno-právního Českého rozhlasu a Rádiem Proglas. K příjmu TV Prima a ČT1 a ČT2 je zapotřebí dekódovací karta Czech Link (viz nedávný mini seriál o příjmu českých a slovenských programů ze satelitu).

V nabídce UPC Direct není zatím žádná z celoplošných českých TV stanic, byť byly slibovány od začátku fungování UPC Direct. A jaké jsou stanoviska jedtnotlivých televizí?

* ČESKÁ TELEVIZE
V České televizi je jednání poměrně složité. Vše komplikuje poměrně častá změna vedení ČT.

* TV NOVA


Podle generálního ředitele TV Nova Vl. Železného, stanice nebude vysílána v žádné placené digitální televizi. Stanice plánuje (stále?) vlastní paket, který bude zřejmě vysílán na skandinávské pozici 1W, kde již vysílá sesterská slovenská JOJ TV v kódu Conax.

TV Nova stále dostává nabídky jak od UPC Direct, tak i od Czech Link. Zatím bez výsledku. TV Nova, která má nejlepší pokrytí signálem ČR, jako jediná celoplošná televize zatím nevysílá na žádném satelitu.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články