Quantcast

Satelitní twin tuner pro přijímače Dreambox

| Tisk

V dnešní krátké recenzi si představíme výměnný dvojitý satelitní tuner pro přijímače Dreambox. Tento tuner se objevil na trhu již minulý rok, ale doposud nebyl na žádném CZ/SK odborném webu prezentován.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Twin tuner pro Dreambox

Tuner nese označení Si2166B a vyvinula ho firma Silicon Labs pro známou německou firmu Dream Property (dříve Dream Multimedia). Tuner je v provedení plug & play a je určen pro satelitní přijímače Dreambox a to pro modely DM7080HD, DM820 HD, DM7020 HD (pro verzi V1 i V2), DM800 HD se (pro verzi V1 i V2).

Podmínkou je použití novějších image v přijímači, které již obsahují drivery pro tento tuner.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Dreambox 7080 s vloženými tunery

Dvojitý satelitní tuner Si2166B dokáže naladit programy v plném rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK).

Využití v praxi

Pro testy jsem měl k dispozici dva kusy těchto tunerů. Nejprve jsem oba tunery vložil do dvou volných slotů v přijímači Dreambox DM7080 HD a přijímač je bez problémů detekoval. Dreambox DM7080 HD je současná vlajková loď firmy Dream Property.

V přijímači Dreambox DM7080 HD je vestavěn dvojitý satelitní tuner BCM4506 a jsou k dispozici dva volné sloty pro vložení výměnných tunerů. Ty lze obsadit jak dalšími single DVB-S2 satelitními tunery nebo hybridními tunery DVB-T/DVB-C. Navíc lze použít právě tento nový dvojitý DVB-S2 satelitní tuner Si2166B. Z přijímače lze tak vytvořit plnohodnotný pětitunerový (!!) přijímač. To zatím nebylo žádným výrobcem překonáno.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Dreambox 7080 s osazeným twin tunerem Si2166B a single tunerem BCM4505

Hardwarově přijímač DM7080 HD obslouží maximálně 5 interních tunerů (dva tunery jsou již vestavěny). Tedy využití druhého dvojitého satelitního výměnného tuneru Si2166B bylo pouze poloviční. Proto jsem ho nahradil výměnným single satelitním tunerem BCM4505.

Takto jsem měl k dispozici pětitunerový přijímač se kterým bylo radost nahrávat. Nahrávání současně z 5 různých transpondérů nečilo přijímači žádné potíže. Vyzkoušel jsem nahrávat 30(!) různých programů (mix SD + HD programů) současně, aniž by to přijímači činilo nějaké problémy. Z toho může být až 8 kódovaných programů. V tomto směru je Dreambox DM7080 HD zatím nepřekonatelný.

Dvojitý satelitní tuner Si2166B lze použít i v některých starších přijímačích Dreambox, které jsem uvedl výše. Snad jen pro úplnost v legendárním přijímači Dreambox DM8000 HD tento tuner použít bohužel nelze, výrobce již neplánuje pro tento přijímač udělat nové drivery.

Protože mám k dispozici starší model Dreambox DM800 HD se (V1), tak jsem vyzkoušel vložit tento tuner i zde. Vyjmul jsem výměnný single satelitní tuner BCM4505, který je standardně v tomto přijímač používán a nahradil ho prezentovaným dvojitým satelitním tunerem.


obrázek

▲ Obr č. 4 - O Dreamboxu (Merlin4)

Z jednotunerového přijímače se tak stal rázem přijímač dvoutunerový. Podmínkou samozřejmě bylo použití aktuálního image, v mém případě poslední image Merlin 3. Příjem programů byl zcela bezproblémový a pro nahrávání jsem mohl využívat dva různé transpondéry.



Výhodou tohoto tuneru je jeho malá velikost, minimálně se zahřívá a hlavně je rychlejší, což je poznat nejen při ladění programů, ale hlavně při přepínání programů, zejména SCPC. A byl jsem nad tím rozdílem opravdu velmi překvapený.

Navíc dvojitý satelitní tuner Si2166B dokáže naladit programy v plném rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s (v DVB-S i S2), což je podstatný rozdíl vůči internímu tuneru BCM4506, který je použit v přijímači DM7080 HD, kde je horní rozsah symbolových rychlostí omezen do cca 33 Msym/s v normě DVB-S2 (QPSK/8PSK).

Za zapůjčení tunerů děkuji oficiálnímu distributorovi přijímačů Dreambox společnosti AB-COM, s.r.o.

Výrobek je možné si zakoupit na e-shopu prodejce zde.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články