Quantcast

Část Rakouska dnes přešla na DVB-T2

| Tisk

logo Velká část severního Rakouska dnes přešla na druhou generaci digitálního pozemního vysílání označované DVB-T2. Na klasickou pozemní anténu nyní diváci naladí více programů, včetně stanic ve vysokém rozlišení (HDTV).

K překlopení DVB-T multiplexů do DVB-T2 proběhlo dnes 27.10.1016 v ranních hodinách střihem - po vypnutí DVB-T multiplexů bylo následně vysílání obnoveno ale už v nové konfiguraci a standardu DVB-T2. Změnu v distribuci pocítili nejenom rakouské domácnosti ale i diváci na jižních Čechách, na západním Slovensku a částečně i v jižních Čechách. Tedy všude tam, kde se přijímá pozemní vysílání z Rakouska z regionů Vídeň, Dolní Rakousko a Burgenland. Právě na území těchto regionů byly překlopeny vysílače z původního standardu DVB-T do nového DVB-T2. Formát kódování videa se mění z původního MPEG-2 na MPEG-4/H.264.

S překlopením multiplexů do DVB-T2 se pro diváky rozšířila programová nabídka - přibyly veřejnoprávní programy ORF ve vysokém rozlišení ORF eins HD, ORF2 HD, ATV HD a Servus TV HD. Bohužel, z důvodu omezení autorských práv jsou tyto HD programy zakódovány a dostupné jen s přijímači a přístupovými Irdeto moduly SimpliTV. Programy jsou zákazníkům bezplatně zaktivovány po registraci.

Vedle HD programů se v DVB-T2 volně vysílají SD programy ATV2, Puls 4, oe24TV, W24 a SchauTV a rozhlasové programy. Divák si může rozšířit programovou nabídku o zhruba 40 placených SD a HD programů v německém jazyce vysílané v rámci služby simpliTV. Balíček placených programů pořídí zájemce za 10 eur měsíčně.

V rámci promo akce nabízí SimpliTV prostřednictvím elektro prodejen Media Markt a Saturn simpliTV box za 24,90 eur a dekódovací modul simpliTV za 9,90 eur. Akční ceny platí do konce listopadu. Právě moderní set top box nebo televizor jsou nutné pro příjem multiplexů v novém standardu. Na starých přijímačích diváci programy nenaladí.

Zákazníci mohou s placenou pozemní televizí simpliTV i ušetřit v případě objednání služby s internetem. Internetové připojení s rychlostí 10 Mbit/s (download) a 4 Mbit/s (upload) získá zájemce za 24 eur. Pokud zákazníkům postačí omezená nabídka programů v DVB-T2 včetně stanic ORF eins HD, ORF2 HD a Servus HD (celkem 10 programů), zaplatí s internetovým připojením jen 18 eur měsíčně.



Zájem o příjem programů v novém standardu DVB-T2 je v Rakousku poměrně velký. V těchto dnech se denně zhruba 5 tisíc diváků rozhodlo pro příjem druhé generace pozemního vysílání.

Rakousko postupně přejde na DVB-T2

Naši jižní sousedé postupně přecházejí na druhou generaci pozemního vysílání - dnes proběhlo v lokalitách Vídeň, Dolní Rakousko a Severní Burgenland. V dubnu příštího roku budou následovat Solnohrad, Horní Rakousko, Štýrsko, Jižní Burgenland. Za rok pak bude dokončeno lokalitami Vorarlbersko, Tyrolsko a Korutany.

Přechod na DVB-T2 čeká i Českou republiku

Nejenom Rakousko ale i další země v Evropě postupně přejdou na druhou generaci pozemního vysílání. Týká se to i České republiky. Přechod na DVB-T2 bude zahájen na jaře příštího roku spuštěním Přechodových DVB-T2 sítí, které budou po několik let souběžně v provozu se stávajícím pozemním vysíláním. Po vypnutí DVB-T vysílačů vzniknou finální DVB-T2 multiplexy s programy ve formátech HEVC (H.265). Hlavním cílem přechodu na DVB-T2 je uvolnit 700 MHz pásmo, které je nově vyčleněno pro mobilní širokopásmové služby. Pro televizní vysílání zůstane v UHF pásmu K21 až K48.

Přechod Rakouska na DVB-T2 je ukázkovým příkladem, jak efektivně provést zásadní změny v digitálním pozemním vysílání bez jakéhokoliv souběhu. Nové DVB-T2 přijímače jsou totiž zpětně kompatibilní se starším standardem DVB-T a formáty MPEG-2 i MPEG-4/H.264 (AVC). Divák si jen v klíčových termínech přeladí svůj set top box nebo televizor a sleduje své oblíbené programy, včetně nových stanic.

redakce





Reklama




Vybrané články