Quantcast

FTV UHD a Travelxp 4K - dva nové Ultra HD kanály na 13E

| Tisk

Přes evropský satelitní systém Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E vysílají dva nové programy v ultra vysokém rozlišení - FTV HD a Travelxp 4K. Obě stanice jsou zatím šířeny nekódovaně ( FTA).

Obě programové UHD novinky používají kodek HEVC (H.265) s 10 bitovou hloubkou barev (jedna miliarda barev) a 50 snímky za sekundu.

FTV UHD je módní a lifestylový kanál provozovatele Fashion TV. Na orbitální pozici 13°E se 4K verze programu vysílá již od 23.12.2016, nicméně až nyní je vysílání šířeno oficiálně. Fashion TV poskytuje svůj signál v SD, HD a nově v Ultra HD rozlišení.


obrázek

Obr. 1 - Vysílání stanice FTV UHD

"Od uvedení našeho prvního módního kanálu na satelitu Eutelsat v roce 1997 jsme vyvinuli unikátní a komplexní značku s vysoce kvalitním obsahem. Po deseti letech jsme spustili náš program ve vysokém rozlišení. Dnes s potěšením uvádíme na trh program v nejvyšší kvalitě - v Ultra HD," uvedl Adam Lisowski, generální ředitel FTV UHD.

Travelxp 4K vysílá v sedmi jazycích a diváků nabízí stovky hodin prvotřídních cestopisných dokumentů z celého světa. 4K kanál navazuje na úspěch Travelxp HD, který nabízí 100% původního prémiového cestopisného a lifestylového programu šířený k 50 milionům domácností po celém světě. Stanice také vysílá v 10 bitech REC 2020 barevném prostoru s využitím nového standardu HDR (High Dynamic Range) vyvinutý BBC a NHK. Standard zvyšuje kontrastní poměr mezi nejsvětlejší a nejtmavší oblastí na obrazovce a rozšiřuje objem zobrazených barev. Tento standard využívá technologii HLG (Hybrid Log Gamma) umožňující zobrazovat HDR standard zobrazovat na SDR (Standard Dynamic Range) displejích.


obrázek

Obr. 2 - Vysílání stanice Travel XP 4K

"Vstupem na satelitní systém Eutelsat Hot Bird získáme přístup k jedinečné a etnicky různorodé populaci a je přirozeným krokem pro zrychlení expanze Travelxp 4K do domácností v Evropě, severní Africe a na Středním východě," uvedl Prashant Chothani, šéf televize Travelxp 4K.

technické parametry - FTV UHD:

satelit: Eutelsat Hot Bird 13C (13°E)
kmitočet: 12,539 GHz
polarizace: horizontální
SR: 30000
FEC: 5/6
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

technické parametry - Travelxp 4K UHD:



satelit: Eutelsat Hot Bird 13E (13°E)
kmitočet: 10,727 GHz
polarizace: horizontální
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
Stanice Travelxp 4K UHD vysílá s HDR (High Dynamic Range) a HLG (Hybrid Log Gamma)

redakce





Reklama




Vybrané články