Quantcast

ARD a ZDF by mohly skončit v SD na Astře již za 2 roky

| Tisk

logo Programy německých veřejnoprávních vysílatelů ARD a ZDF by mohly ukončit distribuci v klasickém SD rozlišení na satelitním systému Astra (19,2°E) již v polovině roku 2020. Vyplývá to ze závěrů komise KEF.

Stanice by vysílaly přes satelit Astra i nadále. Ale už jen v technicky dokonalejším přenosu - v HD rozlišení. Navržený konec SD distribuce německých veřejnoprávních stanic je s ohledem na úsporu distribučních nákladů a také efektivního nakládání s koncesionářskými poplatky. Pro některé domácnosti, které sledují programy ze satelitu, si vypnutí SD distribuce vyžádá výměnu satelitního přijímače za novější.

logo Komise KEF spolu s německými broadcastery u kulatého stolu řešila budoucnost satelitního vysílání. Jedním z témat byla otázka, kdy může být ukončena paralelní distribuce programů v SD a HD. "Nyní existuje naděje, že takový krok by mohl být možný ze strany veřejnoprávních vysílatelů v polovině roku 2020," uvádí report KEF. Podle komise již nemají ARD a ZDF investovat do satelitní SD distribuce od druhé poloviny roku 2020.

Zatímco pro veřejnoprávní televize je vypnutí SD distribuce poměrně jednoduché, situace pro německé komerční vysílatele je mnohem obtížnější. Jejich HD verze totiž nejsou na satelitu volně dostupné. Pro sledování programů jako RTL HD či Sat.1 HD potřebuje divák předplatné tamní platformy HD+, případně nové hybridní služby Diveo od lucemburské společnosti M7 Group.



V současné době si programovou nabídku HD+ předplácí méně než 20 procent německých domácností, které sledují HD programy ze satelitu. Vypnutí SD distribuce německých privátních programů na satelitu by mělo vážné dopady - významné ztráty pro provozovatele komerčních stanic a také odpovídající ztráty z reklamy.

Zdroj: BroadbandTVnews

redakce





Reklama




Vybrané články