Quantcast

Srbská Digi TV prodána společnosti Kopernikus. Ta srbskému Telekomu

| Tisk

Rumunské konsorcium RCS/RDS, provozovatel multiregionální satelitní placené televize Digi TV, na podzim letošního roku prodalo svoji Digi TV v další zemi. Po slovenské a české a chorvatské Digi TV prodalo také srbskou část.

Novým provozovatelem Digi TV Srbija se koncem září letošního roku stala společnost Kopernikus Technology. Informace se objevila na srbské verzi stránek Digi TV.

Ačkoliv prodej srbské Digi TV proběhl již před několika měsíci, nebylo o této transakci na webu parabola.cz ještě žádná zmínka. Změna vlastníka srbské Digi TV může opět významně ovlivnit satelitní trh s dosahem až do České republiky a na Slovensko.

Nového majitele srbské Digi TV, společnost Kopernikus Technology, v listopadu letošního roku převzala společnost Telekom Srbija a právě tato firma hodlá posílit svoji pozici na srbském satelitním trhu a expandovat do dalších balkánských zemí - Černé Hory a Bosny a Hercegoviny.

Srbská Digi TV opustí satelitní systém Thor 5/6/7, který je zaparkován na pozici 0,8°W. Zákazníci přejdou na novou platformu, kterou Telekom Srbija uvádí do provozu na satelitu Astra 3B, který je zaparkován na pozici 23,5°E, ze kterého vysílá mimo jiné i česko-slovenská satelitní platforma Skylink, lucemburského majitele M7 Group a nabízí se tak i možná zajímavá spolupráce v simulcryptu řady programů, které jsou společné pro balkánské země a Česko a Slovensko, případně i pro území Beneluxu.

Telekom Srbija si pro potřeby spuštění nové satelitní služby objednal 4 transpondéry na satelitu Astra 3B, které byly postupně zaktivovány a obsahují celou škálu lokálních, regionálních a mezinárodních placených programů.

technické parametry transpondérů operátora Telekom Srbija:

* Astra 3B (23,5°E), freq. 11,914 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, CA Conax
* Astra 3B (23,5°E), freq. 11,797 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, CA Conax
* Astra 3B (23,5°E), freq. 11,817 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, CA Conax
* Astra 3B (23,5°E), freq. 12,402 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, CA Conax



Diváci v Srbsku se pod novým majitelem dočkají výrazného rozšíření programové nabídky a také zlepšení poskytovaných služeb - ať už se jedná o zlepšení kvality programů v klasickém SD rozlišení, tak i poskytování řady programů ve vysokém rozlišení (HDTV). V nabídce provozovatele bude 150 programů, z toho 30 v SD rozlišení. Jako systém podmíněného přístupu si operátor vybral bezkartové řešení Conaxu.

Telekom Srbija šíří SD programy v MPEG-4 (H.264), zatímco HD stanice jsou poskytovány buď v MPEG-4 nebo ve vyspělejším kodeku HEVC (H.265).

Na srbském trhu fungují tři satelitní placené televize - vedle zmíněné srbské Digi TV poskytují televizní služby z kosmu také Polaris Media a Total TV. Platforma Polaris Media vysílá své programy z bulharského satelitu BulgariaSat 1 na pozici 1,9°E a zatím nenabízí žádný program v HD rozlišení. Největším konkurentem pro srbský Telekom může být multiregionální platforma Total TV. Ta působí nejenom v Srbsku, Bosně a Hercegovině a Černé Hoře ale iv Chorvatsku, Slovinsku a Makedonii. Total TV vysílá z kapacit satelitu Eutelsat 16A na pozici 16°E.

Srbský Telekom má na svých transpondérech řadu programů, které je možné poskytovat i v Česku a na Slovensku - například prémiové filmové kanály Cinemax HD a Cinemax 2 HD, dále hudební stanice MTV a VH1, dokumentární stanice Viasatu, Nat Geo Wild a řadu dalších. Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která vlastní česko-slovenský Skylink, na dotaz webu parabola.cz uvedl, že hodlají oslovit nového poskytovatele satelitní televize na 23,5°E a nabídnou provozovateli spolupráci v podobě sdílení programů. Jak dopadnou jednání bude známo během několika málo týdnů.

redakce





Reklama




Vybrané články