Quantcast

FastScan pro Orange TV - lze použít Skylink Ready box?

| Tisk

logo Nová slovenská satelitní platforma Orange TV spustila testovací provoz služby FastScan, jak o tom již parabola.cz informovala. Rozhodnul jsem se tu funkci ve spolupráci přímo se satelitním operátorem Skylink vyzkoušet v praxi přímo s několika přijímači, které jsou certifikovány podle technické specifikace Skylink Ready verze 1.5.

Certifikované přijímače podle této specifikace již umožňují automatické hledání tzv. domovského transpondéru. Bylo testováno několik přijímačů a ani jeden domovský transpondér Orange TV na družici Eutelsat 16A nenalezl.

Jestli se to satelitnímu Orange TV podaří nějak odladit je otázka. Ale není to až tak úplně jednoduché něco okopírovat a rozhodně použití PIDu 31 pro vysílání FastScan tabulky nestačí (tento PID používá Skylink pro FastScan pro Slovensko).

Orange TV použil kódovací systém Irdeto a to jistě není náhodné a bude se snažit nějakým způsobem využít popularitu satelitní televize Skylink a odvést mu nějaké zákazníky k sobě. Vlastní box zatím Orange TV nenabízí, ale má to v plánu.

Samotným operátorem Orange TV je nabízen pouze dekódovací modul SMIT Irdeto, tak jak mají výslovně uvedeno na jejich webu. Nicméně jistě bude vyhovovat jakýkoliv jiný Irdeto modul (Neotion, SmarDTV), který je na našem trhu.

Otázkou je, zda se bude moci použít Irdeto modul, který již byl někdy použit pro službu Skylink nebo freeSAT, tedy byla v modulu použita dekódovací karta pro jednoho z těchto satelitních operátorů. Např. rakouské karty pro službu ORF Digital v takových modulech použít nelze. Technicky řečeno jde o to, zda Orange TV bude používat stejný RSA klíč, jako satelitní operátoři Skylink a freeSAT.



Na svém webu Orange TV uvádí, že používá pro šíření svých programů kompresní technologii MPEG-4. Nynější situace tomu ale neodpovídá a ukazuje to na poněkud unáhlené spuštění celé služby. Řada programů (např. CS Film, JOJ Cinema HD, Eurosport 2 HD atd.), které jsou v nabídce Orange TV, je totiž vysílána na transpondérech, které má pronajaty rakouská společnost TAG a je zde použita novější kompresní technologie H.265/HEVC.

Zde bych rád připomenul, že pouze čtyři satelitní přijímače s certifikací Skylink Ready podporují nový kompresní formát HEVC.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články