Quantcast

Fotelka TV připojila Irdeto. Co to bude znamenat?

| Tisk

V multiplexu slovenské satelitní DTH platformy Fotelka TV (Hispasat 30W-5) došlo nedávno k připojení podmíněného přístupu Irdeto s CAID 0604 a to na všech aktivních programech na transpondéru 11891 MHz.

Provozovatelem této platformy je společnost Nitranet, s.r.o. Tato platforma je určena výhradně pro zákazníky na území Slovenska.

Pokud vše dobře dopadne, tak i zákazníci z Česka se brzy dočkají DTH satelitní platformy, která bude využívat nabídku programů Fotelka TV. Kódovací systém Irdeto je u nás velmi dobře známý, protože ho používá satelitní televize Skylink a také satelitní televize freeSAT.

Skylink používá ještě kódovací systém Viaccess Orca, nicméně ten používá zatím jen velmi malé množství zákazníků, kteří si zakoupili satelitní přijímač Samsung EVO-S nebo bezkartový dekódovací modul CAM701.

FreeSAT kromě systému Irdeto používá systém Conax a to u abonentských přijímačů Kaon, které se rozhodnul výhradně nabízet zákazníkům na území Česka. Dříve nabízené samostatné karty Irdeto již nabízí pouze zákazníkům na území Slovenska a je otázka do kdy tomu tak bude.

FreeSAT tvrdí, že stávajících zákazníků s kartou Irdeto, se zatím změny nijak nedotknou.

Fotelka TV by tak mohla oslovit poměrně širokou síť zákazníků, kteří jsou vybaveni zařízením s podmíněným přístupem Irdeto (satelitním přijímačem nebo dekódovacím modulem) a to za předpokladu atraktivnějších podmínek pro zákazníky. Tím je myšlena zejména cena a nabídka programů.



A nesmím opomenout, že je zde také široká řada zákazníků, kteří používají universální dekodér, ať již populární linuxové satelitní přijímače nebo běžné satelitní přijímače s UNI dekodérem, kde dekódovací karty Irdeto bez zvýšeného zabezpečení také pracují.

Co se týká slovenských zákazníků, tak Fotelka nabízí všechny základní slovenské programy v HD kvalitě. Ano jistou nevýhodu může být pozice 30° západně odkud Fotelka TV vysílá, ne všude bude zajištěn výhled na tuto orbitální pozici, nicméně průměr paraboly 60 cm bohatě postačuje i se signálovou rezervou.

Abychom zabránili spekulacím, zeptali jsme se přímo jednatele společnosti Nitranet, s,r,o., pana Slavomíra Turčáního, co připojení podmíněného přístupu Irdeto má znamenat: „Ano mohu potvrdit, že jsme zapojili kódovací systém Irdeto. Bohužel V této chvíli Vám nemohu říci více informací, vše se dozvíte až po 2.9.“

Fotelka TV i nadále počítá s využitím podmíněného přístupu Panaccess pro kódování svých programů. Uvidíme, zda Irdeto bude připojeno i na programy na dalších transpondérech Fotelka TV.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články