Quantcast

Eutelsat 5 West B vynesen raketou Proton

| Tisk

Nosná ruská raketa Proton dopravila do vesmíru nový telekomunikační satelit Eutelsat 5 West B pro francouzského satelitního operátora Eutelsat.

Start proběhl z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve středu 9. října 2019 ve 12 hodin a 17 minut středoevropského času. Raketa měla dva pasažéry - Eutelsat 5 West B a MEV-1. Start proběhl bez problémů, nicméně v době publikování článku ještě mise rakety neskončila - teprve se očekává separace satelitu Eutelsat 5 West B a MEV-1.




▲ Video č. 1 - Start rakety Proton se satelitem Eutelsat 5 West B

Eutelsat 5 West B je telekomunikační družice, která na pozici 5°W nahradí stávající dosluhující satelit Eutelsat 5 West A. Úkolem družice bude zajistit přenos televizních programů na francouzském, italském a alžírském trhu.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Předběžné pokrytí satelitu Eutelsat 5 West B, evropský svazek (mapy: Eutelsat)

Satelit poskytne 35 transpondérů v Ku pásmu v ekvivalentu 36 MHZ jednotek a s možností připojení do některého ze tří svazků - transalpský, evropský a alžírský. Bezproblémové pokrytí území České republiky a Slovenska poskytne evropský svazek pro který bude postačovat parabola od průměru cca 60 cm. Jiná situace bude v případě transalpského svazku, který je určen zejména pro distribuci multiplexů v režimu multistream. Předběžné svazky naznačují, že příjem by mohl být možný i na většině území České republiky a v západní části Slovenska. Uvedené mapky jsou ale předběžné. Pokrytí se ještě může na našem území změnit k lepšímu ale i k horšímu.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Předběžné pokrytí satelitu Eutelsat 5 West B, transalpský svazek

Družici Eutelsat 5 West B dodaly společnosti Airbus Defence and Space a Northrop Grumman Innovation Systems (NGIS). Airbus Defence and Space zhotovila satelitní kapacitu, zatímco NGIS vyrobila platformu nové družice.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Předběžné pokrytí satelitu Eutelsat 5 West B, alžírský svazek

Vybrané parametry satelitu

satelit: Eutelsat 5 West B
plánovaná pozice: 5°W
nosná raketa: Proton


výrobce satelitu: Airbus Defence and Space Northrop Grumman
platforma: Eutelsat 5 West B - GeoStar-2, MEV-1 - GeoStar-3
počet transpondérů: 35 v Ku pásmu v ekvivalentu 36 MHz jednotek
očekávaná životnost: min. 15 let

S výměnou satelitu dojde vedle pokrytí na pozici 5°W k další významné změně: nová družice nebude mít kapacitu v C pásmu. Vysílatelé musí do nahrazení satelitu přesunout své služby v C pásmu na jiné družice a pozice.

MEV-1 firmy Northrop Grumman poskytuje průkopnické služby pro prodloužení životnosti satelitu prostřednictvím dceřiné společnosti SpaceLogistic. MEV-1 již prodloužila životnost satelitu Intelsat 901 o pět let. SpaceLogistic je průkopníkem budoucnosti vesmíru tím, že demonstruje základy satelitní správy pomocí MEV-1.

redakce





Reklama




Vybrané články