Quantcast

DAB+ Českého rozhlasu již pro 80% populace ČR

| Tisk

Český rozhlas společně s Českými Radiokomunikacemi spouští v pátek 1. listopadu 2019 digitální vysílání z devíti nových DAB+ vysílačů v Čechách i na Moravě. Digitální vysílání DAB+ je nyní dostupné pro 80 % populace České republiky. Informoval o tom Český rozhlas.

Český rozhlas je přirozeným lídrem digitalizace v České republice a představuje pro nás jednu z klíčových a strategických vysílacích platforem. Spuštění devíti nových vysílačů nyní zvyšuje pokrytí na 80 % populace České republiky, a dostupnost příjmu DAB+ se tak vyrovnává dostupnosti analogového vysílání FM,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Jde o vysílače velkého výkonu: České Budějovice - Kleť, Jáchymov - Klínovec, Brno - Kojál a Zlín - Tlustá hora. Dále o vysílače: Klatovy - Doubrava, Olomouc - Radíkov a Nový Jičín - Veselský kopec. Pokrytí přímo v Plzni posílí městský vysílač Plzeň - Sylván a stuhové pokrytí dálnice D1 doplní vysílač Tasov - Tasov.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Mapa pokrytí území DAB+ Českého rozhlasu k 1. listopadu 2019 (mapa: ČRo)

Dokončení další etapy výstavby sítě DAB+ představuje významný milník. Stanoviště vysílačů byla zvolena zejména s ohledem na maximální efektivitu provozu a na zajištění kvalitního příjmu zejména na dálnicích a v městských aglomeracích,“ řekl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

V multiplexu bude stejně jako doposud šířeno celkem patnáct rozhlasových stanic Českého rozhlasu ve standardu DAB+ s nejmodernějším kódováním HE-AAC. Na základě individuálního oprávnění vydaného Českým telekomunikačním úřadem budou nové vysílače spuštěny dne 1. 11. 2019 v 11:11 hodin.



Téma digitálního vysílání reflektuje také automobilový průmysl. Evropský kodex elektronických komunikací, který vešel v platnost v prosinci loňského roku, nařídil do dvou let všem automobilkám instalovat do automobilů digitální tunery.

V Evropě se DAB+ rozvíjí velmi rychle a od příštího roku bude pro nové generace vozů podmínkou pro udělení homologace. Český rozhlas, který dlouhodobě dodává vynikající obsah, teď také zásadním způsobem rozšiřuje pokrytí digitálním signálem DAB+ v České republice. Proto jsme se rozhodli, že náš úplně první vůz, který bude již v základní výbavě všech verzí obsahovat digitální příjem DAB+, bude srdce naší značky, nová Škoda Octavia. Ta bude nabitá množstvím dalších technologií a bude poprvé představena v Praze 11. 11. 2019,“ uvedl Petr Janeba, vedoucí marketingu Škoda auto ČR.

redakce





Reklama




Vybrané články