Quantcast

DAB+ multiplex Českého rozhlasu pro 95% populace

| Tisk

Digitální rozhlasové pozemní vysílání Českého rozhlasu (ČRo) je od dnešního dne dostupné pro 95 procent populace Česka. ČRo ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi spustil DAB+ multiplex z dalších deseti nových vysílačů.

Od čtvrtka 17.9.2020 je v provozu celkem 5 nových vysílačů na území Čech (Votice, Pardubice, Liberec, Sušice, Příbram) a dalších 5 na území Moravy a Slezska (Jeseník, Jihlava, Valašské Meziříčí, Třinec, Znojmo).

Český rozhlas poskytuje v DAB+ celkem 23 stanic, z toho ve vlastním multiplexu 20 programů, zbylé tři stanice jsou v sítích společností RTI a Teleko. Všechny jsou šířeny v nejmodernějším kódování HE-AAC.

DAB+ multiplex ČRo se vysílá na území Čech v multiplexu (bloku) 12C, na Moravě a ve Slezsku na 12D. 15 stanic je šířeno po celé republice, dalších 5 programů se v obou regionech liší. Všechny nově spuštěné vysílače jsou provozovány s vertikální polarizací.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Pokryté území signálem DAB+ multiplexu Českého rozhlasu (mapa: ČRo)

Česká republika patří mezi 11 zemí v Evropě s nejrozvinutějším signálem v systému DAB+.

Vstup Českého rozhlasu do sítě DAB+ byl zásadním milníkem pro jeho digitalizaci v rámci celé České republiky. Digitalizace dlouhodobě otevírá možnosti, jak nabídnout posluchačům dokonalejší veřejnou službu, zejména v podobě širší programové nabídky, kvalitního přenosu vysílání nebo nových multimediálních služeb,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Český rozhlas v souvislosti s rozšířením pokrytí DAB+ se chystá na konci roku 2021 ukončit AM vysílání na středních a dlouhých vlnách.

Téma digitálního vysílání reflektuje také automobilový průmysl. Na základě rozhodnutí EU mají všechna nově vyrobený vozidla od prosince 2020 obsahovat DAB+ přijímač v základní výbavě.

Dlouhodobě dbáme na to, aby si naši zákazníci vždy v našich vozech užili ten nejkvalitnější možný poslech. Nejlepší obsah od Českého rozhlasu v té nejlepší kvalitě ve formátu DAB+ si mohou naši zákazníci dopřát již v každém novém vozu ŠKODA vyrobeném od 10. 8. 2020. Každý rok tak přibude na českých silnicích cca 90.000 nových vozů ŠKODA s DAB+ příjmem,“ doplnil marketingový ředitel Škoda Auto České republika Petr Janeba.

Novinky připravuje Český rozhlas také v oblasti obsahové nabídky, v roce 2021 chystá start stanice Radiožurnál Sport a digitální stanici pro seniory.

Technické parametry nově spuštěných DAB+ vysílačů Českého rozhlasu:


Votice - Mezivrata kanál 12C/10kW
Pardubice - Krásné kanál 12C/10kW
Liberec - Ještěd kanál 12C/1kW
Sušice - Svatobor kanál 12C/1kW
Příbram - Hvězdárna kanál 12C/300W

Jeseník - Praděd kanál 12D/10kW
Jihlava - Javořice kanál 12D/10kW
Valašské Meziříčí - Radhošť kanál 12D/1kW


Třinec - Javorový kanál 12D/1kW
Znojmo - Kuchařovice kanál 12D/300W

Šířené stanice:

V obou regionech Čechy i Morava:

ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus, Rádio DAB Praha, Radio Wave, Rádio Junior, D-dur, ČRo Jazz, Rádio Retro

Pouze v regionu Čech - multiplex 12C :

ČRo Region, ČRo České Budějovice, ČRo Liberec, ČRo Pardubice, ČRo Plzeň

Pouze v regionu Morava - multiplex 12D :

ČRo Brno, ČRo Ostrava, ČRo Vysočina, ČRo Olomouc, ČRo Zlín

redakce





Reklama




Vybrané články