Quantcast

ORF bude kódovat i v Nagravision

| Tisk

ORFRakouská veřejnoprávní televize ORF šíří své terestrické programy ORF1, ORF2 a tématický 'mix' kanál TW1/ORF SPORT přes družici Astra (19.2E), na kmitočtu 12,692 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6.

Vzhledem k omezením plynoucím z autorských práv, jsou oba programy ORF1 a ORF2 kódovány. Jako ochranu před neautorizovaným příjem používá ORF kódovací systém Betacrypt a umožňuje tak i rakouským abonentům německé pay-tv PREMIERE příjem obou programů ORF.

Samotný kódovací systém Betacrypt byl hackery prolomen a proto provozovatel musí na nátlak vlastníků autorských práv - zvláště pak těch sportovních - zamezit příjmu programů ORF1 a ORF2 mimo území Rakouska. ORF proto začala zvažovat 'přestup' na jiný kódovací systém. Betacrypt2, který nabízela společnost BetaResearch, nezískal u ORF patřičnou důvěru.

Koncem loňského roku uzavřela ORF smlouvu s firmou Philips na užívání kódovacího systému Cryptoworks, který je dobře známý všem českým a slovenským divákům, neboť jej používají platformy Czech Link, Slovak Link i UPC Direct. ORF začala programy ORF1 a ORF2 oficiálně kódovat systémem Cryptoworks až 7.dubna 2003, přičemž nadále používá i původní systém Betacrypt. Ten se měl však používat jen do konce roku 2003.

Na změnu kódovacího systému ORF zareagovala i německá firma Mascom a uvolnila update pro uživatele známých modulů Alphacrypt, který umožňuje tímto modulem dekódovat s patřičnou kartou nejenom programy ze systémů Irdeto a Betacrypt, ale nově také i z CAS Cryptoworks. Uživatel tak získává LEGÁLNÍ modul s podporou více systémů. Tato s/w novinka modulů Alphacrypt může být zajímavá i pro naše diváky - s aktuálním softem v modulu Alphacrypt lze přijímat (s příslušnými dekódovacími kartami) všechny zmíněné domácí platformy.

Také provozovatel německé placené televize PREMIERE dlouho ohlašoval změnu kódovacího systému. Po několika měsících bylo rozhodnuto a koncem března 2003 bylo jasné, že novým systémem Premiere se stane Nagravision, který patří švýcarskému softwarovému domu Kudelski.
Změna systému z Betacrypt na Nagravision proběhne poměrně rychle. Během září obdrží všichni abonenti PREMIERE nové přístupové karty, které budou funkční v současných d-boxech II Premiere.



Změnou kód. systému u ORF i Premiere na jiné hrozila rakouským divákům situace, kdy si budou muset pro ORF pořizovat druhý modul, v horším případě dokonce další přijímač. Došlo však k jednání mezi vedením německé Premiere a rakouské ORF. Výsledek je pro diváky velmi příznivý: rakouská ORF bude kódovat své programy také systémem Nagravision. Vedle Betacryptu a Cryptoworks se Nagravision stane třetím systémem, který bude po přechodnou dobu ORF používat. Podle serveru DigitalFernsehen je pravděpodobné, že ORF bude Betacrypt pro stávající uživatele karet používat až do konce roku 2007.

Velké dohady panují nad podobou kódovacího systému Nagravision, který budou používat Premiere a ORF. Všeobecně se očekává, že bude představena nová, dobře zabezpečená verze Nagravision, která nedá šanci pirátskému příjmu. Podle dřívějších odhadů provozovatele má Premiere 500 000 až 1 000 000 černých diváků, které provozovateli přinášejí ročně ztrátu okolo 100 miliónů Euro.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články