Quantcast

Humax IRCI-5400: Tipy a triky

| Tisk

Humax IRCI-5400Digitální satelitní přijímače Humax se staly u českých a slovenských diváků velmi oblíbené - jihokorejský výrobce receiverů vsadil na přehledné a jednoduché multijazyčné menu, které krom angličtiny, němčiny a dalších jazyků nabízí i dialogy v češtině.

Humax uvedl na trh celou paletu atraktivních modelů, které byly vyvíjeny podle potřeb a přání jednotlivých trhů. U nás se stal nejpopulárnějším modelem Humax CRCI-5500, který krom dvou slotů CI má i vestavěný modul Cryptoworks, vhodný pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu (paketu Czech Link, Slovak Link a UPC Direct).

Díky možným softwarovým úpravám se do popředí dostal další model - Humax IRCI-5400, vhodný zvláště pro příjem programů kódovaných v systému Irdeto a také pro neoficiální příjem digitální satelitní placené televize (tzv. Xv1).

U modelu IRCI-5400 uživatelé získali softwarovou podporu nejenom od výrobce, ale i od fanoušků Humax, kteří originální firmware modifikovali podle potřeb. Zpočátku byl v modifikovaných firmwarech velký zmatek, na internetu se objevila řada 'falešných' souborů, které dokázaly přístroj i poškodit. Projekt Tux On Humax (ToH), který se objevil na jaře loňského roku, spojil všechny fanoušky v jeden projekt ToH, který pro uživatele připravuje neustále nová rozšíření firmware.

Běžný uživatel modelu IRCI-5400 pravděpodobně nevyužije všech možností aktuálního softu ToH 3.0, někdy ani o nich neví. Proto jsme připravili několik tipů a triků pro uvedený model. Věříme, že začátečníkům a běžným uživatelům pomůže ve využití 'skrytých' možností softu.Humnax IRCI-5400

ODSTRANĚNÍ HLÁŠKY 'INICIALIZACE MODULU'
Po vložení modulu (modulů) do volných slotů Common Interface (CI) se v některých momentech můžete setkat s nepříjemným rušivým proužkem 'Inicializace modulu...'. Soft ToH 3.0 problém dokáže řešit vypnutím této hlášky. Stiskněte na dálkovém ovladači tlačítko 'menu' - vyberte 'ToH menu' - vyberte 'Config'. Zobrazí se Vám nabídka nastavení podobná té naší na obrázku. Čtvrtá položka obsahuje popis 'Display CI window' a určuje, zda se bude zobrazovat zmíněný rušivý proužek o inicializaci modulu. Pokud jej chceme vypnout, nastavíme hodnotu na 'OFF'.

ZNOVUNAČTENÍ KARTY
Čas od času se může stát, že přijímač přestane dekódovat programy z integrovaného dekodéru Irdeto. Dříve se tento problém řešil buď restartem přijímače, případně vytažením a opětovném vložení karty do dekodéru Irdeto. Poslední soft ToH obsahuje příjemný povel - znovunačtení karty. Stačí stisknout číslici '0' a pak následně 'RCL'.



Humnax IRCI-5400CHYBĚJÍCÍ VERTIKÁLNÍ UKAZATELE
Poslední verze ToH 3.0 byla ve znamení spojení originálního sw menu s menu ToH. Zároveň došlo ale i k nepříjemné změně: soft již neobsahuje klasický a oblíbený QME modul, který obsahoval mj. i oblíbené vertikální ukazatele hrubého a jemného signálu (tedy 'Signal' a 'Quality') vyvolaný stiskem '?'.

Krátce po vydání softu ToH 3.0 se objevil rozšiřující zmiňovaný 'QME modul' v podobě HDF souboru, který je možné bez problému nahrát dopřístroje např. editorem Formula V3. Bohužel, samostatný 'QME modul' není z předposledního ToH 2.3, ale z nejstaršího, kde se poprvé objevil - ToH 2.0.

Závěr
Majitelé oblíbeného přístroje Humax 5400 přes neustále novinky a změny v satelitním příjmu mohou být spokojeni. Pro jejich přístroje je neustále vyvíjen nový sw, který často na rozdíl od sw výrobce obsahuje několik zajímavých novinek.

redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články