Quantcast

Omlazený Humax CR Fox

| Tisk

Humax CR-FOXI když by se zdálo, že přijímač CR Fox je starší přístroj, vydal výrobce Humax pro tento model zbrusu nový software, který výrazně vylepšuje jeho možnosti. Nový sw je možné stáhnout na stránkách www.humax.cz (soubor qcr10606).

Přijímače Humax CR Fox ( i v modifikaci VA Fox/CR Fox) jsou oblíbené pro příjem českých programů ze satelitu, za přijatelnou cenu je nabízen slušný receiver s vestavěným dekodérem CryptoWorks za zajímavou cenu. Při dlouhodobějším používání přístroje může ovšem zákazník přijít i na dvě drobné nevýhody tohoto přijímače s původním originálním sw.

První chybou byla prozatím dozajista nepříliš velká rychlost reakcí - odezvy a snadné zablokování přijímače rychlým přepínáním stanic, což uživateli často komplikovalo obsluhu, obzvláště při rychlém přepínání stanic, či dlouhodobější práci v menu (např. ruční úprava seznamu stanic).

Druhá chyba byla pro některé diváky nejen CzechLinku ještě o něco nepříjemnější. Přijímač relativně častěji (než by bylo i průměrným divákem akceptovatelné) nezobrazil při přepnutí kódovaný program, na který byl vybaven dekodérem i originální kartou. Jako "bonus" vypsal přístroj hlášku "nejste oprávněni přijímat tento program". Bylo nutné přepnout na jinou frekvenci a zpět, či vypnout receiver do stand-by režimu. Po této proceduře již kódovaná stanice naskočila obvykle bez problémů.

V této souvislosti i prodejci určitě zaznamenali v minulosti některé připomínky k těmto přijímačům. Což bylo ovšem škoda, protože i když je tento receiver nějakou dobu na našem trhu, jedná se o tradičně kvalitní receiver s příjemnou obsluhou a širokým softwarovým zázemím, typickým pro výrobce Humax. Humaxy jsou již obecně známy pro svoji "menší potřebu" kvality signálu. I když rozdíl oproti ostatním přijímačům není nijak dramatický, přece jen Humaxům stačí ke 100% chodu o malinko méně kvalitní signál, než je obvyklé.

Rozhodl jsem se ověřit kvality nově vydaného sw. Předem upozorňuji, že jsem byl příjemně překvapen. Nově vydaný firmware pro tyto přístroje výše uvedené staré bolesti zdá se s úspěchem odstraňuje a opět vrací tento receiver do tvrdé konkurenční hry na našem trhu. Po mém přehrání novým softwarem se rychlost přístroje znatelně zlepšila přinejmenším na standardní úroveň novějších digitálních receiverů a ani při usilovném snažení se mi nepodařilo přijímač zablokovat, či alespoň "dohnat" k nezobrazení kódovaného programu.

Výše uvedené je jistě potěšující zprávou i pro součastné majitele tohoto receiveru, kteří si nyní mohou svůj přijímač snadno omladit a zbavit ho starých zlozvyků. Podle mé dnešní osobní zkušenosti mohu bez jakékoliv zaujatosti upgrade jen doporučit.

Postup upgrade: Na výše uvedené internetové stránce je kromě souboru s novým softem i soubor s utilitkou pro jeho úspěšné (a snadné) nahrání do receiveru. Po rozbalení obou (jsou samozřejmě zazipované) a následném spuštění utilitky, stačí do položky "File" nastavit (např. procházením) soubor obsahující nový software, poté připojit přijímač přes RS 232C sériovým kabelem k počítači, odklepnout položku "download" a receiver zapnout, zbytek už za nás obstará chytrá elektronika. Předpokládám, že zájemci o upgrade přijímače, kteří nevlastní propojovací kabel a nejsou znalí problematiky, mohou navštívit svého prodejce, který jim upgrade přístroje na požádání jistě provede.

Utilitka: WDN4OAK
Soubor obsahující nový sw: qcr10606

Info uvedené k novému softu:
- Opraven problém s přepínáním
- Opraven problém s použitím nových karet ORF, CryptoWorks verze 2.2 (týká se zřejmě i nových karet CL)
- Podpora rumunských titulků na družici Telstar 12 (15°W) u National Geographic Channel
Stav upgradovaného STB: System ID(0075.0600) Loader C3.31

ZKONTROLUJTE SYSTEM ID DŘÍVE, NEŽ ZAČNETE STAHOVAT SW. TENTO MODEL, MÁ TŘI DRUHY ROZDÍLNÉHO SYSTÉMU !!! (v "českém" případě předpokládám jen verzi System ID 0075.0600)

Zkoušeno na přijímači Humax CR Fox:
HW ver. OAK II-S 2.0
SW ver. QCR 1.03.00
ovladač DQCR 1.03.00
Update 29.AUG 2001
System ID 0075.0600
Loader c3.31

Po přehrání novým softwarem se změní:


SW ver. na QCR 1.06.06
ovladač na QCR 1.06.06
Update na 24.OCT 2003


Adresy ke stažení potřebného sw
Nový sw pro upgrade CR Fox (800kB).
WDN4OAK - pomocný sw (1MB).

Gespa





Reklama




Vybrané články