Quantcast

Digitální signál multiplexu 1 pokrývá přes 78% populace

| redakce | tisk

Za posledních šest měsíců letošního roku se nejvíce rozšířilo pokrytí digitálním terestrickým signálem veřejnoprávního multiplexu 1, který provozuje Česká televize (ČT). Ten je nyní dostupný pro 78,7 procenta obyvatel České republiky, tedy o 17,2 procentního bodu než letos v březnu.

Vyplývá to z reportu ČTÚ. Všechny 4 DVB-T multiplexy jsou k dispozici pro 1/4 obyvatel ČR. Více než polovina (51,6 procenta) domácností může přijímat jen multiplexy 1, 2 a 3.

31 procent českých domácností přijímá TV signál prostřednictvím STA (společná televizní anténa). 30 procent diváků má individuální anténu. Od roku 2007 se zvyšuje počet diváků, kteří přijímají televizní vysílání prostřednictvím satelitu. Letos je to už 20 procent domácností, 18 procent diváků přijímá televizi přes kabelové operátory, 8 procent přes pokojovou anténu a dvě procenta diváků přes IPTV. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM pro ČTÚ.

Provozovatelé televizních stanic chtějí zkrátit dobu souběhu analogového a digitálního vysílání, aby nemuseli platit dvojí náklady. Dojde proto k aktualizaci TPP (Technický plán přechodu z analogového na digitální vysílání). Pro ČRa je to ale nevýhodné. Přijde tak o část příjmů z paralelní distribuce. Zatím stále platí, že přechod na digitální vysílání bude v ČR dokončen 11.11.2011.

zdroj: Právo, Novinky.cz





Reklama




Vybrané články