Quantcast

Velké politické retro na ČT24 nabídne srovnání

| redakce | tisk

Redakce zpravodajství České televize připravila divákům zajímajícím se o historii polistopadových televizních politických debat nebývalé srovnání. Velké politické retro na ČT24 nabídne šestkrát týdně od 7. července do 8. srpna ve 20:05 reprezentativní průřez diskusními pořady ČT a představí po letech pozapomenuté, ale i některé dodnes aktivní politiky a moderátory, kteří se v průběhu dvaceti let vystřídali ve studiích ČT a glosovali od podzimu 1990 až do jara 2010 významné politické události na domácí scéně.

Diváci se tak mohou v retrospektivě opět setkat s Otou Černým, Zuzanou Bubílkovou, Petrem Studenovským, Ladislavem Doležalem, Milanem Šímou, Jakubem Železným a nakonec i s Václavem Moravcem.

Ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich uvádí dva důvody, proč se Redakce zpravodajství rozhodla nabídnout formát, který nemá v polistopadové televizní žurnalistice obdobu: „Bezprostředně po volbách nám přišel děkovný e-mail od diváka, který si zároveň přál, aby ČT ukázala, jak dopadly volby v minulosti a jak se o nich tehdy vysílalo. Když týden poté tým Hydeparku zvažoval, zda v létě udělat pauzu, napadlo mě, že bychom měli v tomto prestižním čase vysílat něco, co by se dalo označit za kultovní věc, která v dobrém slova smyslu propojuje současnou ČT24 a minulost zpravodajství České televize. Tak jsme se rozhodli vybrat a odvysílat 28 dílů televizních diskusí, které se dotkly nejvýznamnějších událostí posledních dvaceti let.“

Podle Milana Fridricha musí autentické a živé zpravodajství ukazovat kontext. A kontext televizních debat se jevil jednou z možností, jak navázat na tradici, která je už přítomná v pořadech Před 25 lety nebo Archiv ČT24. „Je to tradice propojení živé akce dneška s minulým dějem v syrové podobě archivního vysílání, které nejlépe dokládá, čím si tato země za uplynulé dekády prošla a také ukazuje, proč je naše politická scéna taková, jaká je. Věřím, že retro ukáže, jak se za ta léta proměňovala úroveň diskusí i celkové studiové aranžmá. Stejně tak věřím, že půjde o zajímavý zážitek, jímž se ČT24 představí jako inovativní program, který propojuje různá časová období,“ doplňuje své postřehy ředitel zpravodajství.

Každý díl Velkého politického retra uvede moderátor Jakub Železný, kterého diváci znají nejen z Událostí, komentářů, ale také z cyklů ČT24, které připomínají dvacet let staré události. Loni to bylo 20 let svobody, letos Demokracie: Rok první.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články