Quantcast

Badr 5 z pozice 34,5E nebo 26E?

| redakce | tisk

Nový telekomunikační satelit Badr 5 (Arabsat 5B) je krátce před uvedením do komerčního provozu. Zatím ale není oficiálně známo, na které pozici bude satelit skutečně pracovat - zda to bude pozice 34,5°E nebo 26°E.

Dnes server flysat.com informoval o tom, že Badr 5, který byl krátce zaparkován na pozici 34,5°E jako Arabsat 5B, se objevil na pozici 26°E opět jako Badr 5.

Arabský satelitní operátor Arabsat na svých stránkách uvádí pozici 34,5°E jako pozici se satelitem Arabsat 5B. Na jiné stránce se divák dozví, že na pozici 26°E je plánován satelit Badr 5. Na tom není nic zvláštního. Problémem je ale fakt, že se jedná o stejný satelit. Dva různé názvy a pozice.

Vybudování nové silné satelitní pozice v zemích arabského světa může být finančně náročné - přesvědčit vysílatele vstoupit na tuto pozici a pak i domácnosti. Navíc v době, kdy o tyto trhy usilují jiní hráči (Astra, Eutelsat). Na 26°E může Arabsat posílit pozici o další kapacitu. Zároveň i umožní přepojit transpondér z Badr 4 a Badr 6 na nový Badr 5, což se může projevit v nedostupnosti některých typů programů a služeb ve střední Evropě.

zdroj: flysat + vlastní zpráva





Reklama




Vybrané články