Quantcast

Sváteční večer na ČT2 a ČT HD: Dvořákova pohádková opera Čert a Káča

| redakce | tisk

Drzá a nebojácná Káča, vychytralý ovčák Jirka a oklamaný čert Marbuel v lidově jadrných, čertovsky ohnivých i dvorsky vznešených scénách a výstupech. Po delší době přináší Česká televize záznam operního představení Národního divadla, pohádkové opery Antonína Dvořáka Čert a Káča. Scéna a kostýmy Adolfa Borna podtrhují originalitu inscenace. Sobota 1. ledna ve 20:00 na ČT2.

Pořad také na ČT HD ve vysokém rozlišení 1. 1. 2011 od 20:00

Díky Dvořákově geniální vynalézavosti v práci s hudebně dramatickými motivy a v instrumentaci orchestru je Čert a Káča dílo veskrze originální, v mnohém přesahující jeho předchozí operní tvorbu. Spojování lidových a humorných prvků s lyrickými a fantastickými patří k typickým a stále velmi oblíbeným znakům české dramatické tvorby. Příběh o chytrém ovčáku Jirkovi, drzém vesnickém děvčeti Káče a oklamaném čertu Marbuelovi je založen na české lidové pohádce, kterou do své sbírky literárně zpracovala Božena Němcová. Libretista Adolf Wenig děj upravil v rámci dobových hudebně-divadelních konvencí do tří velkých jednání (ve vesnické hospodě, v pekle a na zámku). Skladatel napsal tuto operu v roce 1899 jako jednolitý prokomponovaný tok s důrazem na lehkou, svižnou a melodicky výraznou deklamaci.

Česká televize průběžně zaznamenává hodnotné i pozoruhodné divadelní inscenace napříč žánry i republikou. Na Nový rok večer se ve 20:00 na ČT2 po delší době vrací k hudebně dramatické tvorbě, a to přímo na scénu Národního divadla. V televizním záznamu pohádkové opery Čert a Káča účinkují v hlavních rolích: Ovčák Jirka - J. Březina, Káča - K. Jalovcová, Máma - I. Ročková, Čert Marbuel - L. Vele, Lucifer - B. Maršík a další. Hraje, zpívá a tančí orchestr, sbor a balet opery Národního divadla pod vedením dirigenta J. Chalupeckého, sbormistra P. Vaňka a choreografa D. Wiesnera. Scéna a kostýmy A. Born. Divadelní režie M. Chudovský. Režie televizního záznamu J. Hovorka.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články