Quantcast

ČT spustí digitální dokrývače Huslenky a Nový Hrozenkov

| redakce | tisk

Česká televize k 7. 2. 2011 spustí další dva digitální dokrývače pro svou síť 1, a to v Huslenkách a Novém Hrozenkově na Vsetínsku. Síť 1 s multiplexem veřejné služby se rozroste o další dva digitální dokrývače.

Česká televize posílí pokrytí svým digitálním zemským vysíláním v údolí Vsetínské Bečvy, konkrétně v obci Huslenky a v městysu Nový Hrozenkov.

Digitální dokrývače Huslenky - U Sivků i Nový Hrozenkov - Humenec budou fungovat jako opakovače signálu na 33. kanálu, tedy v rámci jednofrekvenční sítě (SFN) v územní oblasti Zlín. Do řádného provozu budou uvedené během pondělí 7. února 2011.

Česká televize je provozovatelem své vlastní sítě 1 pro digitální zemské vysílání (DVB-T) takzvaného multiplexu veřejné služby. Ten divákům nabízí všechny čtyři programové okruhy ČT v digitální kvalitě (ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4), digitální doplňkové služby (jako je elektronický programový průvodce EPG) a také sedm stanic Českého rozhlasu. Dle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) od konce září 2010 síť 1 pokrývá 99,9 % obyvatel České republiky.

Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech. Česká televize upozorňuje, že u nově spouštěných digitálních dokrývačů může za výrazně nepříznivých místních podmínek dojít k následné úpravě vysílací technologie z opakovače na převaděč a tím pádem ke změně vysílacího kmitočtu. ČT proto doporučuje počítat s touto možností při případných úpravách STA.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články