Quantcast

Ukrajina: Start platformy Lybid TV znovu odložen

| redakce | tisk

Start čtvrté ukrajinské satelitní platformy Lybud TV byl odložen na první kvartál 2013. Oznámil to na tiskové konferenci předseda Lybid TV Vjacheslav Mordačev. Zpoždění startu je způsobeno čekáním na udělení licence od Národní rady Ukrajiny pro televizi a rozhlas.

Podle dřívější zprávy měla platformy odstartovat na podzim 2012. V současné době vysílatel připravuje potřebné dokumenty, které pak předá tamní vysílací radě.

Některé konkurenční platformy na ukrajinském trhu, zejména Xtra TV, z důvodu mezery v ukrajinském právu nemají licenci. Vjacheslav Mordačev uvedl, že pro jeho platformu je získání licence strategickou prioritou.

Navíc si uvědomuje, že ukrajinský trh je konkurenční a velmi komplikovaný. Jeho platforma nemá v úmyslu vyplnit mezeru mezi jinými operátory. Podnikatelský plán počítá s umístěním národních televizí. Je to trochu zvláštní, protože většina ukrajinských kanálů vysílá FTA ze satelitů Astra 4A (4,8°E) a Amos 2/3 4°W). Nová platforma chce podepsat smlouvy o šíření se všemi hlavními subjekty TV vysílání na Ukrajině.

Připomeňme, že technické testy Lybid TV proběhly v listopadu letošního roku na satelitu Eutelsat 36A (36°E), na kmitočtu 12,360 GHz, pol. R, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK. První technický experiment proběhl již v září 2011. Podle dřívější zprávy měl projekt odstartovat do konce roku 2011. Provozovatel sliboval populární ukrajinské a zahraniční televizní kanály za příznivou cenu.

Technologickým partnerem projektu je ruský koncern General Satellite, který je také partnerem největší satelitní platformy v Rusku Trikolor TV.

Vjacheslav Mordačev byl do srpna 2012 prezidentem Trikolor TV.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články