Quantcast

20 let digitální televize v Německu

| redakce | tisk

Německo si dnes připomíná významnou událost - je to přesně 20 let od zahájení digitálního televizního vysílání. Dne 28.7.1996 bylo u našich západních sousedů spuštěna první placená digitální televizní platforma pod názvem DF1.

Platformu DF1 provozovala mediální skupina Leo Kircha. DF1 byla multikanálová nabídka sportovních a tématických programů různých žánrů šířená z hlavního evropského satelitního systému Astra na pozici 19,2°E. Později byla DF1 nahrazena platformou Premiere a v roce 2009 dnešní službou Sky Deutschland.

Digitální signály dnes k domácnostem nepřicházejí jen ze satelitu ale rovněž i od kabelových operátorů a z pozemních vysílačů.

Původní analogové vysílání bylo na satelitu ukončeno v roce 2012 a nyní německé úřady požadují ukončení analogové distribuce v kabelových sítích. Provozovatel kabelové sítě Unitymedia ohlásil úplnou digitalizaci své sítě k 30.6.2017.

Digitalizace divákům přinesla širší programovou nabídku a postupně i bohatou nabídku programů ve vysokém rozlišení (HDTV). První veřejnoprávní programy v Německu začaly testovat HD distribuci během zimních olympijských her v roce 2010. Další etapou rozvoje digitální tv bude vysílání v Ultra HD. První program v UHD (4K) přinese operátor Sky Deutschland již na podzim letošního roku.

zdroj: Digital Fernsehen





Reklama




Vybrané články