Quantcast

ČRa: Pokud nebude schválena novela, diváci přijdou o bezplatnou tv

| redakce | tisk

Česká republika, podobně jako ostatní země na světě, musí opustit 700 MHz pásmo, které je dnes využíváno pro digitální pozemní televizní vysílání. Uvolnění uvedeného pásma a přechod na úspornější standard DVB-T2 je součástí novely zákona o elektronických komunikacích.

V případě nepřijetí novely ve znění Poslanecké sněmovny ČR dojde ke ztrátě pokrytí signálu DVB-T na značné části území republiky. Domácnosti budou v případě nepřijetí novely zákona o elektronických komunikacích muset řešit TV příjem výhradně pomocí placeného TV vysílání. S ohledem na sníženou konkurenceschopnost TV trhu podle ČRa s velkou pravděpodobností dojde i ke zvýšení cen placené TV.

ČRa: Pokud nebude schválena novela, diváci přijdou o bezplatnou tv
▲ ČRa: Pokud nebude schválena novela, diváci přijdou o bezplatnou tv

700 MHz pásmo využívají všechny 4 celoplošné multiplexy, nejvíce multiplex 3, multiplex 2 a následovaný multiplexem 1.

Za aktuálním napadáním novely zákona o elektronických komunikacích lze spatřit konkrétní cíl, a to administrativním způsobem změnit současné rozdělení televizního trhu a výrazně zvýšit výnosy provozovatelů placeného TV vysílání (minimálně o 3 miliardy Kč ročně),“ říká generální ředitel společnosti České Radiokomunikace Martin Gebauer. „Pokud novela nebude schválena, spotřebitel přijde jak o bezplatný televizní příjem, tak i o lepší postavení v oblasti telekomunikačních služeb (díky zrychlení přenositelnosti telefonního čísla, smluvní podmínky, výše pokut ČTÚ atd.). Zároveň by se státu zkomplikovalo uvolnění pásma 700 MHz,“ dodává.





Reklama




Vybrané články