Quantcast

Urychlí ČT přechod na DVB-T2?

| redakce | tisk

Přechod na druhou generaci pozemního vysílání DVB-T2 může v Česku zrychlit. Naznačuje to Česká televize (ČT), která by v případě schválení vládních změn zákona o DPH musela celý proces digitalizace urychlit a téměř ze dne na den ukončit souběžné vysílání v obou platformách.

Česká televize šíří své programy v MPEG-2 v SD rozlišení prostřednictvím pozemní platformy multiplex 1. V MPEG-4/HD poskytuje své stanice ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD a dále také MPEG-2/SD distribuci ČT:D/ČT art v multiplexu RS7/MPx1a (multiplex 1a). Od konce března jsou všechny programy ČT šířeny v kodeku HEVC v HD rozlišení v rámci nového DVB-T2 multiplexu PS11 (Přechodová síť 11).

Distribuce stanic ČT v RS7/MPx1a bude ukončena během posledního kvartálu letošního roku. Zahájení vypínání vysílačů velkého výkonu u původního multiplexu 1 je naplánováno na listopad 2019, kdy budou vypnuty vysílače pro Prahu a střední Čechy. Vysílací síť 1 (multiplex 1) má podle dřívějších plánů skončit v červnu 2020. Pokud bude schválen tzv. daňový balíček, pravděpodobně budou vypnuty vysílače multiplexu 1 ve dřívějším termínu.

ČT investovala v dobré víře do další digitalizace a podepsala smlouvy na provozování nových sítí. V případě schválení zákona o DPH by ČT ročně přišla o 350 až 400 milionů korun a musela by celý proces digitalizace urychlit a téměř ze dne na den ukončit souběžnou distribuci. ČT by zároveň musela revidovat šíři služeb, které nyní poskytuje.





Reklama




Vybrané články