Quantcast

Hellas Sat 4 bude vynesen 23. ledna

| redakce | tisk

Za necelé dva měsíce bude vynesen nový řecký telekomunikační satelit Hellas Sat 4. Start je naplánován na 23. ledna 2019, ohlásil Christodoulos Protopapas z Hellenic Space Agency a výkonný ředitel Hellas Satu.

Nový satelit bude vynesen z kosmodromu z Francouzské Guyany za pomocí nosné rakety Ariane 5. Družice bude zaparkována na pozici 39°E, kde již funguje Hellas Sat 3 a inklinující satelit Hellas Sat 2.

Hellas Sat 4, který vlastní arabské konsorcium Arabsat, je tzv. satelitem kondominium - část jeho kapacitu bude nést název SaudiGeoSat 1 a bude sloužit pro operátora King Abdulaziz City pro Science and Technology (KACST).

Raketa Ariane 5 vynese vedle Hellas Sat4/SaudiGeoSat 1 také družici GSAT-31 pro Indii, která bude pracovat z orbitální pozice 48°E. Nový indický satelit nahradí Insat 4CR, který je na konci své očekávané životnosti.

Hellas Sat 4 zhotovila společnost Lockheed Martin v Denveru. Je to skutečný gigant, který je největší komerční družicí dodanou Lockheed Martin. Původně se očekávalo, že satelit bude umístěn na orbitální dráhu o rok dříve.

zdroj: satkurier.pl + Advanced television + thegreekobserve





Reklama




Vybrané články