Quantcast

Bajkonur: 7 startů raket Proton v roce 2019

| redakce | tisk

Ruské zdroje tvrdí, že v roce 2019 je z kosmodromu Bajkonur naplánováno jen 7 startů ruských raket Proton. Rusové tvrdí, že počet startů se zdvojnásobí ale při pohledu na zvyšující se počet startů amerických raket, dokonce i Falcon, je zájem o starty s ruskými raketami nízký.

Obzvláště nízký zájem je od zákazníků ze zahraničí, kteří se obávají rizik této rakety, která byla kdysi považována za jednu z nejspolehlivějších ale po četných technických problémech a zjištěných nedostatcích čeká raketu Proton špatný osud.

Celkem se pro rok 2019 plánuje 7 startů rakety Proton M, z toho jde o 5 ruských nákladů. Proton poprvé v roce 2019 odstartuje začátkem dubna s ruským vědeckým laboratorním teleskopem Spektr-RG. Poté je naplánován start s ruským vojenským satelitem Blagovest v květnu nebo červnu.

Další dva starty zahrnují vynesení dvou ruských komunikačních družic Jamal 601 ve druhé polovině jara a start satelitů Expres 80 a Expres 103 na konci léta nebo na začátku podzimu. Na konci roku Proton na oběžnou dráhu vynesen MLM - multi-modulový laboratorní modul.

V plánu jsou pouze dva komerční starty rakety Proton. Jeden s telekomunikačním satelitem Eutelsat 5 West B a MEV-1 na konci jara a družicí Anik G2V na konci roku.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články