Quantcast

Dokumentární cyklus Hasiči od 6. března na ČT2

| redakce | tisk

Služební povinnosti budu plnit řádně a svědomitě a nebudu váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život,“ tak zní poslední věta slibu hasičů, který skládají při nástupu ke sboru.

Jací jsou lidé, kteří jsou ochotni podle této přísahy dennodenně žít a skutečně nasazovat své životy, odhalí nový šestidílný dokumentární cyklus Hasiči. První díl uvede ČT2 ve středu 6. března od 21:55 hodin.

Liberec je nejen významnou metropolí severních Čech, ale i sídlem jednotky hasičů, kteří zodpovídají prakticky za celý kraj. Šedesát chlapů, sloužících ve třech směnách, je připraveno vyjet k jakémukoliv neštěstí, nehodě či katastrofě. Do zákulisí fungování požární jednotky i za nebezpečnými zásahy proti ohni i jiným přírodním živlům zavede diváky nový dokumentární cyklus.

Dokumentární cyklus Hasiči (foto: ČT)
▲ Dokumentární cyklus Hasiči (foto: ČT)

Proniknout do života profesionální hasičské stanice nebylo nic jednoduchého. Každý její pracovní den je úplně jiný, práce je nesmírně těžká, nebezpečná, psychicky náročná a výrazně ovlivňuje i běžný život všech našich hrdinů. Přesto doufám, že se nám podařilo být věrně u toho, abychom divákům zprostředkovali nevšední zážitek ze zásahu,“ říká kreativní producentka Martina Šantavá.

Dokumentární cyklus Hasiči (foto: ČT)
▲ Dokumentární cyklus Hasiči (foto: ČT)

Tvůrci se nezaměřili pouze na profesionální stránku života hasičů, ale nahlédli i do jejich soukromí. Odhalili tak, jaké osobnosti skrývá liberecká požární stanice a jak tito každodenní hrdinové tráví čas, pokud zrovna nechrání zdraví, životy či majetek. Divák uvidí i každodenní rutinu požární stanice. Dlouhé hodiny čekání, které může kdykoliv přerušit poplach a svolávání k zásahu. Liberečtí hasiči navíc pojali samotný poplach poněkud neobvykle.

Jeden z navrhovaných nazvu seriálů o hasičích byl - Když se ozve Krakonoš. Hasiči totiž tuto větu velmi často vyslovovali. Brzy jsme pochopili proč. Jako předpolí samotného poplachu se totiž v liberecké stanici z ampliónů ozývá znělka z Krkonošských pohádek. To proto, aby se hasiči nepolekali a v klidu se soustředili na samotný poplach, který se spouští až po ‚Krakonošovi‘,“ popisuje režisér cyklu Jiří Fedurco.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články