Quantcast

Eutelsat: Méně SD programů, více HD stanic

| redakce | tisk

Přes satelity francouzského satelitního operátora Eutelsat se na konci roku 2019 vysílalo celkem 6.879 programů, což je meziročně o 2,7 procenta méně. Toto číslo zahrnuje SD, HD i 4K programy.

Naopak se zvyšuje počet programů ve vysokém rozlišení (HDTV). K 31.12.2019 se přes družice Eutelsatu šířilo 1.605 televizních programů v HD, což je meziročně nárůst z 1.500 HD stanic (+7%). Share HD programů se za rok zvýšilo na 23,3% z původních 21,2% (stav na konci roku 2018).

Z komerčního pohledu se nabídka Eutelsatu rozšířila o řadu nových programů a služeb. Španělská RTVE podepsala víceletou smlouvu na bezplatné HD šíření programů TVE Internacional HD a Canal 24 Horas HD a rozhlasových stanic ze satelitního systému Eutelsat Hot Bird s pokrytím Evropy a MENA (Střední východ a severní Afrika).

Sídlo Eutelsatu v Paříži (foto: Xavier Popy / REA / Eutelsat)
▲ Sídlo Eutelsatu v Paříži (foto: Xavier Popy / REA / Eutelsat)

V Africe podepsal dvě mnohaleté smlouvy na kapacitu na pozici 7°E - jedna se společností Orao Telecom Congo, která zahrnuje smlouvu na hybridní službu Eutelsat CIRRUS satellite/OTT a také s AfricaXP na kapacitu na 16°E.

Příjmy operátora budou ve druhé polovině finančního roku těžit zejména z uvedení satelitu Eutelsat 7C do komerčního provozu na konci ledna, čímž se zvýšila dodatečná kapacita pro oblast subsaharské Afriky. Naopak budou příjmy podle očekávání ovlivněny ztrátou kapacity na satelitu Eutelsat 5 West B, která povede k ukončení provozu některých služeb na pozici5°W.

Vysílací služby tvoří 61 procent z celkových příjmů Eutelsatu. Datové a profesionální video služby 14%, vládní služby 12%, fixní širokopásmové 6% a stejně i mobilní konektivita.

Eutelsat provozoval k 31.12.2019 celkem 1.387 transpondérů, což je meziročně o 32 jednotek méně. Pokles odpovídá ukončení životnosti satelitu Eutelsat 12 West B na stabilní orbitální dráze.

Počet provozovaný transpondérů činil 966, meziročně o 4 jednotky méně. Za poklesem je zejména uvedená družice Eutelsat 12 West B. V porovnání s koncem června byl počet používaných transpondérů o šest jednotek vyšší. V důsledku toho dosáhla míra obsazení transpondérů 69,7% oproti 68,3% v předchozím roce a 69,2% na konci června 2019.





Reklama




Vybrané články