Quantcast

Železnice v arktickém ledu na Viasat Explore

| redakce | tisk

Kanada je zemí, která patří ke kolébkám vlakové dopravy. Vždyť třeba kanadská pacifická železnice patří dlouhodobě ke snům mnoha kluků, kterým láska k vláčkům vydržela často až do dospělosti. My si však tentokrát povíme o jiné trati, která je ještě o něco extrémnější.

Tahle železnice nese název Ontario Northland a její druhý název, „arktický polární expres“, vás utvrdí v tom, že rozhodně není pro bábovky. I odlehlé osady severního Ontaria je čas od času třeba zásobovat, což byl hlavní důvod, proč se naši předkové do výstavby tratě vlastně pouštěli. Zanechali nám tak dědictví, které je sice praktické, ale o které je třeba se starat. A to je obzvláště v zimním období dosti náročné.

Doku seriál Železnice v arktickém ledu na Viasat Explore (foto: Viasat)
▲ Doku seriál Železnice v arktickém ledu na Viasat Explore (foto: Viasat)

Trať Ontario Northland začala být budována počátkem 20. století, přičemž hlavním cílem byl ekonomický rozvoj oblastí okolo jezer Timiskaming a Nipissing. Šlo zkrátka o to, aby byly osady kolem těchto jezer infrastrukturou propojeny s civilizací na jihu provincie. Výstavba tratě však měla ještě další výhodu v tom, že při ní prospektoři našli cenné zásoby drahých kovů, mimo jiné zlata, stříbra, mědi a niklu. Díky dostupnosti po železnici navíc bylo snadnější začít v oblasti těžit dřevo.

Na kanálu Viasat Explore bude k vidění nový dokumentární seriál s všeříkajícím názvem Železnice v arktickém ledu, který diváky provede životními osudy lidí, kteří se rozhodli spojit s ontarijskou železnicí svůj pracovní, ale potažmo i osobní život. Nikdo totiž neví, zda a kdy se vrátí z nebezpečné mise, kterou se v ledové pustině stává například i „pouhé“ řízení vlaku. V místech, kde teploty klesají pod -40 stupňů Celsia, je totiž už samotné přežití nejisté. A když se pak dostanete do cíle i s celým vlakem, je to rozhodně důvod k oslavě.

Doku seriál Železnice v arktickém ledu na Viasat Explore (foto: Viasat)
▲ Doku seriál Železnice v arktickém ledu na Viasat Explore (foto: Viasat)

V zimním Ontariu však krutost počasí nezažívají jen posádky vlaků, ale například i traťoví inspektoři a v neposlední řadě party dělníků a opravářů, kteří musejí v rekordním čase opravit zničenou trať i tehdy, když jim právě počasí nepřeje. A na tisíci kilometrech zmrzlé tundry je stále co opravovat, takže si chlapi už na začátku tuhé zimy toužebně přejí, aby co nejdřív přišlo jaro.

My můžeme osudy zaměstnanců kanadské železnice sledovat z pohodlí svého domova už na začátku léta. Premiéra šestidílného seriálu začíná na Viasat Explore už 16. června ve 21:45.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články