Quantcast

42E: Paket TRT HD volně v tureckém svazku

| redakce | tisk

Paket turecké státní televize TRT (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu) zahájil vysílání na novém transpondéru satelitu Türksat 4A (42°E) v tureckém svazku. Dne 17. června byla aktivována frekvence 11,795 GHz, na které se objevilo 9 HD FTA kanálů a jedna rozhlasová stanice.

Konkrétně se na nových parametrech objevily programy TRT 1 HD, TRT Çocuk HD, TRT Haber HD, TRT Spor HD, TRT Belgesel HD, TRT World HD, TRT Türk HD, TRT Müzik HD, TRT Kurdi HD a TRT World Radio.

Co je zajímavé - do tureckého svazku na satelitu Türksat 4A (42°E) byl zkopírovaný celý paket, který doposud vysílá v západním svazku družice Türksat 3A (42°E), který je možné velmi dobře přijímat i ve střední Evropě. Paket se vysílá s identickými PIDy. Původní paket TRT se vysílá na kmitočtu 11,054 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK. Pro stabilní příjem postačí parabola o průměru kolem 70 cm. Dojde v krátké době ke změně v distribuci?

Turecký svazek je možné přijímat v části Slovenska, v Česku je příjem prakticky nemožný.

Doposud TRT neposkytla žádné informace k případné změně distribuce HD kanálů na pozici 42°E. V minulých dnech se ve východním svazku objevila také stanice TRT 4K.

nové technické parametry paketu TRT v HD:

• Türksat 4A (42°E), freq. 11,795 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, turecký svazek, FTA

- TV stanice: TRT 1 HD, TRT Çocuk HD, TRT Haber HD, TRT Spor HD, TRT Belgesel HD, TRT World HD, TRT Türk HD, TRT Müzik HD, TRT Kurdi HD

- rozhlasová stanice: TRT World Radio

Vedle pozice 42°E je možné HD stanice TRT přijímat také z transpondérů platformy Digutürk na satelitu Eutelsat 7C (7°E) ale ne všechny jsou dostupné v HD rozlišení. Chybí TRT Çocuk HD, TRT Müzik HD a TRT Türk HD (tyto stanice jsou zde dostupné v SD v MPEG-4). Příjem z této pozice je možný s parabolou od průměru 70 cm.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články