Quantcast

Makedonská platforma Mtel do konce roku?

| redakce | tisk

Nový makedonský multiplex na satelitu Astra 3B (23,5°E), který zatím zahrnuje programy státní televize MRT, se rozšiřuje o další programy -soukromou televizní stanici Nasa TV, Klan Macedonia, RTV 21M a TV24.

Všechny programy jsou šířeny v MPEG-4 v SD rozlišení na frekvenci 11,895 GHuz s vertikální polarizací. Programy se vysílají přechodně volně ( FTA). Brzy ale budou kódovány systémem podmíněného přístupu Nagra MA.

Srbský telekomunikační operátor Telekom Srbija hodlá do konce letošního roku zavést satelitní televizní platformu v Severní Makedonii. Operátor nedávno založil ve Skopji společnost Mtel, která nese stejný název jako jeho společnosti v Černé Hoře a Bosně a Hercegovině. Kromě sektoru DTH působí společnost Mtel také v oblasti mobilní telefonie a optického internetu.

Naša TV - záběr z příjmu stanice
▲ Naša TV - záběr z příjmu stanice

"Rozhodnutí přijatá na ekonomickém fóru ve Skopji jsou pro nás velmi důležitá, protože jsme společnost, která chce být lídrem v regionu. Měli jsme v plánu rozšířit trhy v Severní Makedonii a Albánii - tyto plány se datují již tři roky zpátky. Pokusili jsme se vstoupit na albánský trh koupí Telekom Albania (nyní One Telecommunications - pozn. red.), ale nakonec jsme neuspěli," řekl generální ředitel Telekomu Srbija Vladimir Lučič.

V současné době srbský Telekom buduje programovou nabídku na novém transpondéru satelitu Astra 3B (23,5°E). Vysílání je zatím ve formě testů a je možné, že do pravidelného provozu může být vypnuto, případně zakódováno.

Naša TV zaplňuje mezeru ve svém regionu a zaměřuje se na makedonskou kulturu, obchod, sport a cestovní ruch. Stanice je šířena v kabelových a IPTV sítích ve 13 zemích regionu (Makedonie, Bulharsko, Řecko, Albánie, Kosovo, Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Rumunsko, Maďarsko, Rakousko). Jen v Makedonii má přibližně 400 000 předplatitelů a díky rozšířenému dosahu může oslovit více než 30 milionů potenciálních diváků.

nový multiplex Telekom Srbija:

• Astra 3B (23,5°E), freq. 11,895 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články